Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att skyndsamt utreda orsaker till och åtgärder för att stävja det ökande ungdomsfylleriet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om möjligheterna att värna det som återstår av alkoholpolitisk restriktivitet och Systembolagets attraktivitet genom att inlemma försäljning av folköl i Systembolagets hantering.
En skrämmande statistik har de senare åren fått alltfler att med nostalgi erinra sig tiden före det svenska EU-inträdet. Då rådde fortfarande klassisk restriktiv alkoholpoltik med folkhälsomålsättningar i fokus. Begränsat öppethållande, små införselkvoter, hög beskattning, skarpa åldersgränser, kringgärdande bestämmelser för annonser etc gjorde att ungdomen var en fredad zon. På några få år har denna situation drastiskt försämrats.
Unga människors attityder har genomgått en kraftig förskjutning där normalisering av både bruk av illegala droger och vidlyftiga dryckesmönster accepterats. Särskilt oroande är att flickor och unga kvinnor slår negativa rekord i statistiken.
När ett nyktert folk inte längre ska bygga landet, utan den samlade offentliga strategin är att möta det kontinentala drickandet och EU-normerna som en ren anpassning och plattläggning, då behövs nya grepp.
I namn av att värna Systembolagsmonopolet menar vissa att alkoholskatterna måste sänkas, ”omvärldsharmoniseras”, för att inte svartsprit, smuggel och hembränning skall ta över. Och i väntan på återbesättning av gränskontroller kan det kanske ligga något i det resonemanget. Ännu viktigare blir dock att fördjupa analysen ner på produktnivå; Om man inte längre har anledning att gå till Systembolaget därför att vinet finns på nätet, för att spriten är så lätt att billigt föra in över gränsen i stor kvantitet och ölet trängs med vardagsmaten i livsmedelsbutiken – varför alls bekväma sig att besöka ett Systembolag eller att försöka behålla ett monopol?
Just folkölet är klart belagt som varande den produkt med störst genomslag för unga alkoholkonsumenter. Vill man ha en billig fylla utan större krångel köper man lätt en sexpack folköl på närmsta bensinstation. Tillsynen av efterlevnaden mot åldersgränser är fortsättningsvis så slapp att Ungdomens Nykterhetsförbund gång på gång på gång ertappar kommuner och näringsidkare med grova överträdelser.
Vill Sverige mena allvar med att värna folkhälsan, hålla ungdomsåren som en alkoholfri zon, begränsa samhällskostnader för alkoholskador och mot framtida produktionsbortfall samt säkerställa framtida kunder i Systembolagets köer, skall folkölsförsäljningen överlämnas till Systembolaget. Förutsättningarna för detta borde snabbutredas nu.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Lotta N Hedström (mp) |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |
Leif Björnlod (mp) |