Motion till riksdagen
2003/04:So293
av Cecilia Wikström (fp)

Jämställd sjukvård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bryta den negativa särbehandlingen av kvinnliga patienter inom hälso- och sjukvården.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om initiativ för att förbättra omhändertagandet av kvinnor som riskerar att drabbas av eller lider av osteoporos.

Motivering

Det finns ett könsperspektiv i all hälso- och sjukvård. Kvinnor har delvis andra sjukdomar än män. Symtomen är annorlunda. Behandlingarna är annorlunda. Det finns många exempel på att vården och omsorgen är sämre för kvinnor än för män. Det räcker inte med att beskriva och beklaga att kvinnor behandlas sämre än män i svensk hälso- och sjukvård. Konkreta åtgärder måste vidtas för att bryta denna för kvinnor så ojämlika behandling.

Ett exempel på en sjukdom som ofta drabbar äldre kvinnor är osteoporos.

Varannan kvinna över 50 år – cirka 800.000 personer – befinner sig i riskzonen för att drabbas av sjukdomen. Årligen inträffar 70.000 frakturer i Sverige. Riksföreningen för osteoporotiker har gjort undersökningar som visar att hälften av alla frakturer skulle kunna undvikas om kvinnor med hög risk för osteoporos fick diagnos och medicinsk vård i tid.

Osteoporos är ett typiskt exempel på hur man allt för ofta behandlar kvinnor i vården. Där män får diagnos och behandling får kvinnor råd och uppmaningar: Ta dig i kragen och motionera lite mer och ät lite bättre.

Osteoporos kan förebyggas med olika livsstilsförändringar. Men när det första benbrottet inträffat så måste en riktig diagnos ställas och adekvat behandling ges.

Bristen på jämställdhet i sjukvården kan bara motverkas med en uttalad vilja och en tydlig strategi.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2003

Cecilia Wikström (fp)