Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en undersökning om unga kvinnor som lever under hedersförtryck i Sverige.
I vårt land finns det flickor i invandrarfamiljer, som lever under så kallat hedersförtryck. Under den gångna sommaren har det troligen förekommit att flickor, tillsammans med sina familjer, rest på semester till det tidigare hemlandet. Kanske har föräldrarna då gjort upp om ett kommande äktenskap, utan att flickorna fått chans att komma till tals.
Vi vet att många flickor söker hjälp i vårt svenska samhälle för att få skydd eller för att få stöd i sitt ställningstagande att som självständiga unga kvinnor leva enligt de regler och normer som finns i Sverige. Vi vet också hur svårt många av dessa unga kvinnor har det, hur de får gömma sig för sina fäder och bröder och hur de därmed blir rotlösa även i sitt nya hemland. Att kunna hjälpa hela familjen att acceptera mer av hur vi i Sverige beaktar våra ungdomar och deras önskningar måste stå högt på listan över prioriterade områden när det gäller invandrade familjer.
Mörkertalet i denna fråga är stort, även om vi får mer och mer kunskaper. Det är därför ytterst angeläget att vi får bättre kunskaper om hur många dessa unga kvinnor är och hur vi på bästa sätt ska kunna hjälpa dem i deras svåra situation. Dessa kunskaper måste vi få genom att vi initierar möjligheten att göra undersökningar i kommunerna om antalet unga kvinnor som lever under hedersförtryck och deras behov av stöd och hjälp.
Stockholm den 23 september 2003 |
|
Carina Hägg (s) |