Motion till riksdagen
2003/04:So278
av Axel Darvik (fp)

Aktiv dödshjälp


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning om hur man kan tillåta aktiv dödshjälp.

Motivering

Varje individ skall ha rätt att själv välja hur den vill leva sitt liv så länge man inte skadar någon annan. Detta är en mycket central del av den liberala samhällssynen som utgår från den enskilde individen. Staten finns till för att värna individens friheter och rättigheter. Staten bör inte lägga någon värdering i de val som individerna gör utan utgå från att de bäst vet hur de vill leva sina liv för att uppnå lycka. Som en naturlig följd av detta bör staten även bemyndiga individerna att själva få välja när de vill avsluta sina liv. Staten som finns till för att värna individens fria val bör respektera ett sådant val.

Om individen väljer att avsluta sitt liv ska staten se till att detta kan ske på ett tryggt och humant sätt. Vi bör därför i Sverige tillåta aktiv dödshjälp s.k. eutanasi. Vi vet att det redan idag förekommer dödshjälp och det skulle vara en fördel om detta inte skedde i det dolda. Det är naturligtvis oerhört viktigt att en begäran om dödshjälp sker på ett mycket rättssäkert sätt eftersom beslutet är irreversibelt. Så länge det sker i det dolda är det omöjligt att någon form av rättssäkerhet omgärdar dödshjälpen.

I direktiven till Kommittén om vård i livets slutskede (dir 1997:147) resonerar regeringen kring dödshjälp. Man menar att läkarens uppgift är att värna liv och att om aktiv dödshjälp infördes skulle tilliten från allmänheten till sjukvården och dess personal hotas och skapa stor oro bland patienter i livets slutskede. Naturligtvis menar jag att man inte kan tvinga en läkare att utföra dödshjälp utan detta måste vara frivilligt. Det finns idag flera länder som tillåter dödshjälp och det finns inga bevis för att förtroendet för sjukvården skulle vara lägre i dessa länder p.g.a. legaliserandet av eutanasi. Dessa länder besitter värdefull erfarenhet om hur dödshjälp kan fungera på ett bra, rättssäkert och humant sätt.

Vidare resonerar regeringen kring att anledningen till att det finns de som önskar avsluta sitt liv är att de inte lyckas befrias från smärta och lidande. Detta ska mötas med bättre palliativ vård och inte med dödshjälp. Jag ser i denna fråga inget motsatsförhållande. Den palliativa vården ska fortsätta att utvecklas och dödshjälp ska definitivt inte ses som någon ersättning. Dessutom tror inte jag att smärta och lidande skulle vara den enda bevekelsegrunden för en individ som vill avsluta livet. Antalet bevekelsegrunder är antagligen lika stort som antalet individer som gör ett sådant val. Vad vi vet är att det idag finns många som har uttryckt en önskan om att själva få bestämma om när deras liv ska avslutas.

Regeringen borde därför initiera en utredning om hur vi i Sverige bäst kan tillgodose denna önskan. I utredningen bör rättssäkerheten väga tungt så att man kan säkerställa att det inte blir ett förhastat beslut att begära eutanasi. Utredningen bör även ta fasta på att sjukvårdspersonal inte ska kunna tvingas att utföra aktiv dödshjälp. Sverige är idag ett land där gamla dogmer kring liv och död inte längre gäller. Att tillåta eutanasi vore något som tjänade humanitet, omtänksamhet och respekt för individens fria val.

Stockholm den 30 september 2003

Axel Darvik (fp)