Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av tillsynen inom vård och omsorg.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en fristående funktion inom hälso- och sjukvården motsvarande kommunernas MAS.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förstärkning av MAS roll i kommunerna.
Det pågår en rad olika arbeten med att utveckla tillsynen inom hälso- och sjukvården och äldre- och handikappomsorgen. Olika initiativ har tagits på såväl riksnivå som kommunal nivå. Socialstyrelsen har nyligen redovisat en rapport om patientsäkerhet, samt utrett lex Maria.
Inom äldre- och handikappomsorgen har det i samband med ädelreformen tillkommit en s.k. MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) som varje kommun är skyldig att ha. MAS kan organisatoriskt placeras inom kommunerna på olika nivåer och ibland även ha ett verksamhetsansvar.
Länsstyrelserna har 2002 fått medel av regeringen för att inrätta s.k. äldreskyddsombud med uppgift att ha ett brukarperspektiv i sin tillsynsuppgift. Därutöver har Socialstyrelsen och länsstyrelserna ett övergripande tillsynsansvar. En del kommuner har också inrättat äldreombudsmän och handikappombudsmän.
Utvecklingen av tillsynen inom hälso- och sjukvården och omsorgen är bra. Ombudsmännen ger kunskap om vad som behöver förbättras vilket ger ett ökat skydd för den enskilda. Men det finns en risk för att tillsynen inte samordnas och att rapporterna inte förankras i de verksamheter där tillsynen utförs.
Vänsterpartiet anser att det är viktigt för en effektiv tillsyn att den är samordnad och väl förankrad varför regeringen bör föreslå en översyn av formerna för tillsyn samt ge förslag på samordning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hälso- och sjukvården har ett system som innebär att de verksamma i praktiken själva ska göra anmälningar om misstag och brister. De flesta inser att detta inte är enkelt då det naturligt finns ett beroende- och solidaritetsförhållande mellan medarbetarna inom en verksamhet. Det har i Socialstyrelsens uppföljning visat sig att lex Maria-anmälningar minskar när den anmälda incidenten kan leda till påföljd.
Vänsterpartiet anser att hälso- och sjukvården bör få en funktion motsvarande kommunernas MAS med ansvar för tillsyn och avvikelsehantering. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
MAS inom kommunernas hälso- och sjukvård har till uppgift att utifrån gällande lagstiftning utöva tillsyn samt utfärda riktlinjer för verksamheterna. I de allra flesta fall innebär detta en utomstående granskare med relativt hög närhet till de berörda verksamheterna. Funktionen tillkom i samband med ädelreformen. När psykiatrireformen infördes valde några kommuner och stadsdelar att anställa en MAS med särskild kompetens i psykiatri. Det har varit positivt och utifrån dagens kunskap om brister i samverkan mellan psykiatri och kommun kan detta vara en möjlighet att öka samverkan.
Många medicinskt ansvariga sjuksköterskor, framför allt i mindre kommuner, anställs som både MAS och verksamhetschef. Det är dubbla roller och innebär i praktiken att MAS ska granska egen verksamhet.
Vänsterpartiet anser att Socialstyrelsen bör få i uppdrag att se över MAS organisatoriska tillhörighet och om resultatet föranleder behov ändra på lagstiftningen med syfte att stärka MAS oberoende ställning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Ingrid Burman (v) |
|
Ulla Hoffmann (v) |
Kalle Larsson (v) |
Elina Linna (v) |
Rolf Olsson (v) |
Gunilla Wahlén (v) |