Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att skyndsamt komma med konkreta förslag till en bestämmelse om anmälningsplikt i LSS.
Lex Sarah-anmälningarna ökar men flera grupper saknar rättsskydd. Utvecklingsstörda, personer med autism, personer som fått hjärnskador i vuxen ålder och funktionshindrade barn i familjehem skyddas inte av lex Sarah. Detta betyder att kränkningar av psykisk, sexuell eller ekonomisk art inom till exempel gruppboenden och familjehem för funktionshindrade sällan kommer till tillsynsmyndighetens kännedom.
Enligt socialtjänstlagen är all personal som arbetar inom omsorg om äldre eller funktionshindrade skyldig att anmäla vanvård och andra missförhållanden till socialnämnden eller annan ansvarig. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) saknar dock denna anmälningsplikt. LSS säger ingenting om kränkningar och andra missförhållanden eller brister i omsorgen. Detta innebär att de kränkningar som förekommer nästan aldrig anmäls.
De funktionshindrade är en utsatt grupp som verkligen behöver ett lagligt stöd. Det är olyckligt att LSS-verksamheter ställs utanför anmälningsplikten. Därför borde lagen ändras så att även LSS innefattar en anmälningsplikt. Denna diskrepans mellan de båda lagstiftningarna och dess konsekvenser har belysts i skrivelser från såväl Socialstyrelsen som Svenska Kommunförbundet. Jag anser att det nu är hög tid att regeringen kommer med konkreta förslag till en bestämmelse om anmälningsplikt i LSS.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |