Motion till riksdagen
2003/04:So249
av Marie Wahlgren m.fl. (fp)

Allmän screening av prostatacancer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vidta de åtgärder som behövs för att i Sverige införa allmän screening av prostatacancer på försök.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdra åt Socialstyrelsen att ta fram riktlinjer för hur en sådan screening av prostatacancer skall genomföras.

Motivering

Prostatacancer är en av de vanligaste tumörsjukdomarna hos män. Cancern är av en typ som ofta har mycket god prognos om den upptäcks i tid då det finns effektiv behandling. Problemet är dock just att upptäcka sjukdomen i tid innan den spridit sig och bildat metastaser. När sjukdomen spridit sig minskar möjligheterna till framgångsrik behandling drastiskt och risken att dö i sjukdomen blir då 50 %.

Det finns diagnostiska tester, s.k. PSA-tester, som via ett blodprov kan påvisa en risk för prostatacancer. Diskussionerna kring huruvida man skall införa en allmän screening av prostatacancer liknande den som finns i Sverige för bröstcancer pågår i flera länder. Eftersom storskalig screening ännu inte genomförts har det varit svårt att bedöma för- och nackdelarna med screening. Mindre studier visar dock positiva effekter. Exempelvis visar en studie på 42 000 män både högre grad av upptäckt av cancer och högre överlevnadsgrad i den grupp av män som screenades än i en kontrollgrupp.

Problemet med storskalig screening är att man upptäcker många falska positiva, det vill säga att många patienter får ett falskt besked om att man har cancer och måste leva med oron innan vidare undersökningar visar att man är frisk. Sådana falska positiva förekommer med alla diagnosmetoder. Frågan är hur många falska besked som kan accepteras i förhållande till möjligheten att genom tidig upptäckt rädda livet på fler som är sjuka. En annan fråga är hur högt upp i åldrarna man skall genomföra screening då tillväxten av cancern ofta är så långsam hos äldre att man klarar sig bra utan behandling.

Det finns alltså ett antal frågeställningar som måste besvaras kring screening av prostatacancer, men vi anser inte att dessa skulle hindra att vi under fem till tio år genomför en nationell försöksverksamhet med allmän screening av prostatacancer som kontinuerligt utvärderades.

Stockholm den 26 september 2003

Marie Wahlgren (fp)

Tina Acketoft (fp)

Anita Brodén (fp)