Motion till riksdagen
2003/04:So246
av Birgitta Sellén och Sven Bergström (c)

Tinnitus


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en bekämpning av höga ljudnivåer som leder till hörselskador.

Motivering

Arbetsmiljön har under flera årtionden stått i centrum för att förbättra arbetsplatserna. Buller förekommer på många arbetsplatser, vilket lett till att arbetsgivarna fått ansvaret att eliminera detta för att inte de anställda ska utsättas för alltför stora risker för hörselnedsättningar, som i sin tur leder till ohälsa för den enskilda personen. I bullrig arbetsmiljö är det idag en självklarhet att bära hörselskydd.

Samtidigt som det skett positiva förändringar i arbetsmiljön inom olika företag ökar ljudnivån i övriga samhället. På relativt kort tid har ljudnivån ökat på konserter, krogar, dansställen, diskotek, gym och idrottsarrangemang. Stereo­anläggningar har högtalaranläggningar som när musik spelas kan spränga ljudvallar.

Många av våra populära sång- och musikartister har på senare år berättat om hörselskador som de ådragit sig, som en följd av sitt arbete i höga ljudnivåer under lång tid. Personer som besöker diskon och rockkonserter drabbas också av hörselnedsättningar, som ofta leder till ett ständigt sus i öronen – tinnitus. Tinnitus är ett problem som ofta leder till ett livslångt lidande, när det ständigt susar och piper i öronen.

Inom skolan och sjukvården ser man idag att alltfler ungdomar drabbas av tinnitus. Det kan vara dans- och musikintresserade som får hörselskador genom att vistas i miljöer där ljudnivån är hög. Det kan också vara publik på idrottsarrangemang som får en båttuta nära örat, när idrottssupporters vill ”heja fram” sitt lag eller sin idrottsman.

De höga ljudnivåerna har lett till att alltfler använder sig av någon form av hörselskydd när de går på olika musikevenemang. Man tvingas till att skydda sina öron för den musik som man gått dit för att lyssna till. Den självklara åtgärden borde vara att sänka ljudnivån, annars kommer ännu fler att drabbas av hörselskador, som i sin tur leder till sjukskrivningar. Att sänka ljudnivån kan med andra ord leda till att vi förbättrar folkhälsan för hundratusentals människor i vårt land och därmed kan vi minska kostnader för staten.

Det är dags att målmedvetet ta itu med ljudterrorn i samhället.

Stockholm den 25 september 2003

Birgitta Sellén (c)

Sven Bergström (c)