Motion till riksdagen
2003/04:So242
av Ingrid Burman m.fl. (v)

EU och aborter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige aktivt inom EU skall verka för kvinnors rätt till
    abort.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnors möjlighet att få abort i Sverige.

Motivering

I all annan sjukvård i Sverige finns möjligheten att ta emot människor från andra länder under förutsättning att de betalar för sin vård. Inom EU blir det allt vanligare, det finns även positiva domar i Sverige, att det ges möjlighet för människor att söka vård i annat EU-land om den efterfrågade behandlingen saknas i det egna landet. Då ska hemlandet stå för kostnaden. Det finns dock ett undantag som drabbar kvinnor, och det är möjligheten att få abort.

I EU har människors sexualpolitiska rättigheter sorterats in under de olika medlemsstaternas nationella hälsolagstiftningar. Men när Amsterdamfördraget trädde i kraft utvidgades EU:s möjligheter att t.ex. anta lagar om folkhälsa. Den allmänna uppfattningen inom EU är att kvinnors rätt till abort handlar om hälsa, samtidigt som det är svårt att se det som en mänsklig rättighet att få bestämma över sin egen kropp. I Sverige är det en självklarhet att kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar, vilket avspeglas i den svenska abortlagstiftningen. Flera länder inom EU, och några av de länder som står på tur att komma in i EU, har en mycket restriktiv abortlagstiftning eller förbud. Ett exempel är Malta som fått löfte om att få behålla sitt förbud mot abort vid ett inträde i EU och att eventuella framtida krav på gemensam lagstiftning inte ska påverka detta. Ett annat exempel är Polen, som var det land som svenska kvinnor åkte till innan det var möjligt att få abort i Sverige.

Många kvinnorättsorganisationer har hoppats mycket på Sverige och de övriga nordiska länderna när EU debatterat dessa frågor, men hoppet har inte infriats. Sverige har inte aktivt drivit dessa frågor.

Vänsterpartiet anser att Sverige aktivt ska driva frågan i EU om kvinnors rätt till abort som en del av kvinnors rätt till sin egen kropp utifrån ett perspektiv om mänskliga rättigheter. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vänsterpartiet anser också att kvinnor från annat land som efterfrågar abort i Sverige ska kunna erbjudas detta på samma villkor som andra hälso- och sjukvårdsinsatser och att regeln om svensk säng och svensk man, som innebär att fadern ska vara svensk eller att befruktningen ska ha skett i Sverige, tas bort. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 25 september 2003

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Kalle Larsson (v)

Elina Linna (v)

Rolf Olsson (v)

Gunilla Wahlén (v)