Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera uppbyggnaden av familjecentraler.
Förändringar av samhället har skapat nya villkor för föräldrar och barn vilket lett till att känslan av vilsenhet och osäkerhet ökat hos många barn. Psykosociala problem är en växande orsak till barns problem med hälsan.
Barn är beroende av vuxna. En stark och god kontakt mellan barnet och föräldrarna är en förutsättning för att barn ska må bra, också senare i livet. Ingenting kan vara mer avgörande för barnens framtid än att de ges trygghet och omvårdnad, att de fostras till harmoniska och ansvarskännande människor med livstro och tilltro till medmänniskorna. Föräldrar kan också behöva hjälp att stärka sin egen självkänsla som föräldrar och få stöd i sin föräldraroll.
En familjecentral är en mötesplats för barnfamiljer där det på ett och samma ställe finns tillgång till olika tjänster som har betydelse för barnens och därmed deras familjers hälsa och välbefinnande. Basen i familjecentralen är mödra- och barnhälsovården. Även kommunal kompetens som socialsekreterare och psykologer finns vid familjecentralerna, liksom gärna verksamheter som till exempel öppen förskola, oavsett vilken regi de bedrivs i. När olika verksamheter samverkar för samma mål får familjerna bättre service, och resurser kan också på sikt sparas.
Till familjecentralen kan föräldrar gå med sina barn lika självklart som till förskolan eller biblioteket. De får träffa andra och får råd, tips och idéer. Det blir också enklare att be om råd innan små bekymmer hinner växa till stora problem.
Samverkan mellan kommuner och landsting öppnar därmed stora möjligheter till ett närmare och tryggare samarbete med och runt barnfamiljerna. Staten har en strategisk roll. Genom berörda myndigheters försorg bör staten avsätta medel för att uppmuntra kommuners och landstings samverkan med familjecentraler. Frågan är av vital betydelse, inte minst ur folkhälsosynvinkel. Om inte de uppväxande barnen mår bra riskerar folkhälsan att bli lidande på såväl kort som lång sikt.
Det är därför rimligt att initiera särskilda statliga insatser för att stimulera framväxten av familjecentraler.
Stockholm den 25 september 2003 |
|
Torsten Lindström (kd) |