Motion till riksdagen
2003/04:So22
av Birgitta Carlsson (c)

med anledning av prop. 2003/04:131 Internationella adoptionsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att säkerställa möjligheten att få rådgivning i adoptionsfrågor och möjlighet till hjälp och stöd även efter adoptionen och att detta kan erbjudas både på lokal och regional nivå.

Motivering

Aktuell forskning visar att adopterade som grupp har en särskild sårbarhet. Sedan 1998 har kommunerna enligt socialtjänstlagen ett särskilt ansvar för att ge stöd till adopterade. Även i 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner (art 9c) påtalas vikten av att de anslutna staterna främjar rådgivning i adoptionsfrågor och möjlighet till hjälp och stöd efter adoptionen.

I regeringens förslag påtalas vikten av samverkan, vilket redan idag är möjligt. Tyvärr visar både enskildas erfarenheter och den kartläggning som återfinns i SOU 2003:49 att detta sällan fungerar i praktiken. Ett stimulansbidrag skulle möjliggöra samordning på det lokala och regionala planet, så att kommunerna bättre kan möta behovet av råd och stöd som finns och som man enligt socialtjänstlagen 5 kap. 1 § är ålagd ansvara för. Samordning av resurser kommer med största sannolikhet att underlätta för kommunerna att uppfylla kravet i socialtjänstlagen på ett tillfredsställande sätt.

Regeringen föreslår i sin proposition att ett kunskapscentrum inrättas, vilket är positivt. För att kunskap och information ska kunna spridas på ett effektivt sätt så att det når de som i sitt arbete möter adopterade och deras familjer är det viktigt att det finns forum även på lokal och regional nivå. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Utifrån detta anser jag att det är mycket olyckligt att regeringen inte för förslaget om stimulansbidrag vidare eller ställer tydligare och hårdare krav på samverkan, så att adopterade och deras familjer kan få den hjälp och det stöd de har rätt till.

Stockholm den 6 maj 2004

Birgitta Carlsson (c)