Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalisering av Myndigheten för internationella adoptionsfrågor till Örebro.
Regeringen tar i proposition 2003/04:131 flera viktiga initiativ för att stärka barnens rätt i adoptionsprocessen och stödet till barnen och deras familjer. Bland annat ombildas Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor till en ny myndighet, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (MIA). Den nya myndigheten får fler tillsynsmöjligheter, som tillsammans med tydligare lagstiftning ger utökade möjligheter att utöva en aktiv tillsyn. Den nya myndigheten tillförs delvis ny kompetens.
Det ankommer på riksdag och regering att i samband med ny- och ombildning av myndigheter pröva förutsättningarna för att lokalisera den aktuella myndigheten utanför Stockholmsområdet. Vi vill i nedanstående motion föreslå att myndigheten lokaliseras till Örebro. Det finns flera goda skäl för det.
Örebro är med sitt läge i Sveriges demografiska mittpunkt väl lämpat att vara värd för en myndighet, som ska vara lätt att nå från olika orter i landet. Goda tågförbindelser och ett nät av Europa- och riksvägar, som möts i Örebro skapar ideala förutsättningar för en tillsyns- och kontaktorganisation av MIA:s typ. Förbindelserna till Stockholm är genom Mälar- och Svealandsbanorna mycket goda. På senare år har t.o.m. en växande grupp stockholmare och örebroare pendlat mellan de båda städerna. Redan idag finns det tågförbindelser mellan Örebro och Stockholm, som inte tar längre tid än en och en halv timme. Det tidsmässiga avståndet mellan Örebro och Stockholm minskar ytterligare när Mälartunneln färdigställs.
Som framgår av utredningen ”Adoption – till vilket pris?” var Örebro ett tänkbart lokaliseringsalternativ för ett eventuellt forsknings- och kunskapscentrum för adoptionsfrågor. I kommunen finns ett gediget intresse för barnfrågor. Bland annat samarbetar Örebro kommun och Örebro läns landsting för att få till stånd ett barnrättscentrum i Örebro. Centrumets uppgift ska vara att utifrån barnkonventionen utveckla kunskap, kompetens och metoder, som ska bidra till att konventionen får ett brett genomslag.
Örebro universitet har visat stort intresse för tankarna på ett barnrättscentrum. Inom universitet finns flera utbildningar av intresse för Myndigheten för internationella adoptioner. Där bedrivs bland annat psykologutbildning,
socionomutbildning och rättsvetenskaplig utbildning. Forskning om och runt barn har hög kvalitet. Statens specialpedagogiska myndighet liksom viktiga delar av Statens specialpedagogiska institut finns också lokaliserade till Örebro. Ett uttryck för Örebros goda läge för en tillsynsmyndighet är också Socialstyrelsens val att lägga en av sina sex tillsynsenheter i Örebro.
Goda bostadsmiljöer och ett rikt kultur- och friluftsliv samt väl utbyggd utbildning är andra faktorer, som bidrar till att göra Örebro till en intressant ort för lokalisering av statlig verksamhet. Vi hemställer därför att riksdagen noga prövar förutsättningarna för att lokalisera Myndigheten för internationella adoptioner till Örebro.
Stockholm den 28 april 2004 |
|
Inger Lundberg (s) |
|
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Helena Zakariasén (s) |
Lennart Axelsson (s) |
Matilda Ernkrans (s) |