Riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i tobakslagen såvitt avser förbud mot att ta med mat och dryck i lokaler där rökning är tillåten.
Kunskapen om rökningens skadeverkningar har blivit mer eller mindre allmänt vedertagen. De vetenskapliga fakta som länge funnits går inte att förneka. Därför är det naturligt att utsträcka bestämmelserna om rökfria miljöer till alltfler lokaler, där många människor vistas. En värderingsförskjutning i den riktningen ser vi sedan länge i USA och alltmer i Europa.
Det är enligt vår mening ingen tvekan om att offentliga lokaler till allmänhetens tjänst ska vara helt rökfria. Det finns i den frågan ingen konflikt mellan å en sida en liberal uppfattning om individuell frihet och å andra sidan allmänintresset. Passiv rökning skadar, enligt uppenbara vetenskapliga fakta, och självklart ska ingen ofrivilligt behöva utsättas för tobaksrök.
Frågan om rökning på serveringsställen hamnar i gränslandet mellan det privata och det allmänna. Till serveringsställen går människor frivilligt och har all rätt att med sitt val visa att de föredrar rökfria lokaler. Personalen har dock inte alltid samma valmöjlighet, såvida de inte vill byta yrke. Möjligheten att byta yrke leder i andra sammanhang inte till att lagstiftningen accepterar hälsofarliga miljöer och bör inte göra det heller när det gäller serveringspersonal. Personalens hälsa är för oss motionärer det avgörande argumentet för att inte tillåta rökning i lokaler där restaurangpersonal vistas stora delar av arbetstiden.
Förutsättningen för att en förbudslag ska accepteras och respekteras är dock att den framstår som välmotiverad och dessutom inte ingriper i individens frihet mer än nödvändigt. Tyvärr är propositionens förslag om rökrummens användning så långtgående att det kommer att motverka acceptansen för den nya lagen och leda till stora praktiska problem på serveringsställen.
Propositionen föreslår att varken personal eller gäster skall få ta med sig någon form av mat eller dryck till rökrummet. Enligt vår mening kommer ett sådant förbud att minska respekten för lagen och i värsta fall sprida ett löjets skimmer över lagstiftningen.
Regeringens lagförslag måste tolkas som att en rökare förutom öl, vin, kaffe eller lunchbricka inte heller får ta med sig en skål chips eller hålla en kanelbulle i handen vid inträde i rökrummet. Om egna halstabletter eller tuggummi får införas i rökrummet framgår inte.
Ett sådant förbud är till att börja med ytterst svårt att genomdriva effektivt. Detta talar i sig för att förbudet inte bör införas. Det förefaller oss exempelvis osannolikt att gästerna på en pub eller ett diskotek godvilligt skulle acceptera att låta ölglaset bli stående obevakat på bardisken varje gång de vill besöka rökrummet. På samma sätt lär det bli svårt för personalen på en lunchrestaurang att förklara för gästerna varför de inte får dricka en kopp kaffe till cigaretten efter maten.
Viktigare är dock att förbudet är en omotiverad inskränkning i den personliga integriteten. Det är tillåtet för den enskilde att vara rökare, hur ohälsosamt och skadligt det än är. Tobakslagens regler är till för att hindra personal och andra besökare från att ofrivilligt utsättas för rök – inte att genom pekpinnar och detaljstyrning göra det otrivsamt för den som vill röka. Ur arbetsmiljösynpunkt finns inga skäl att hindra gäster att ta med sig mat och dryck in i rökrummet. Ur hälsosynpunkt blir själva rökningen givetvis varken mer eller mindre farlig om den sker i samband med förtäring.
Enligt vår mening skall lagtexten om rökrummens användning utformas så att den tillåter att gästerna får ta med såväl mat som dryck till rökrummet, om ansvarig för serveringsstället anser det lämpligt. Med en något friare användning av rökrummet kan en hel del irritation undvikas. Restaurang- och kaféägare slipper bedriva övervakning i miljöer där det tillhör rutinen att gäster tar med sig mat eller dryck från en disk. Gästerna slipper uppleva att den nya lagen på ett omotiverat sätt lägger sig i vardagsdetaljer.
Propositionens förslag till ändring av 6 § tobakslagen måste därför ändras. Det får ankomma på utskottet att vidta vederbörliga lagstiftningsinitiativ.
Stockholm den 5 mars 2004 |
|
Ulf Nilsson (fp) |
|
Martin Andreasson (fp) |
Hans Backman (fp) |
Helena Bargholtz (fp) |
Axel Darvik (fp) |
Solveig Hellquist (fp) |
Karin Pilsäter (fp) |
Erik Ullenhag (fp) |
Christer Winbäck (fp) |