Motion till riksdagen
2003/04:Sk9
av Lars Leijonborg m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2003/04:17 Lättnader i 3:12-reglerna och i arvs- och gåvoskattereglerna vid generationsskiften i företag, m.m.


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer med ett förslag om att ersätta dagens 3:12-regler med en normallönemodell i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ytterligare lättnader i gåvobeskattningen.

2 Inledning

Denna proposition innehåller vissa förslag till förändringar i skattereglerna som påverkar småföretag och villkoren för entreprenörskap i Sverige. I denna motion kommenterar Folkpartiet regeringens förslag till förändringar av de s.k. 3:12-reglerna och förslaget till lättnader i gåvobeskattningen.

3 Sverige behöver fler entreprenörer

Att driva ett företag borde vara det naturligaste som finns. Man löser ett problem åt andra människor och får något tillbaka för det. Det är företagandet som bär upp välfärden. Utan företag skulle vi inte ha råd med sjukvård, äldreomsorg och skolor. Framgångsrika företag kräver drivkraftiga entreprenörer – människor – som står bakom företagen. Andelen företagare i Sverige är fortfarande låg i jämförelse med många andra länder och antalet företagare har stadigt minskat under flera år.

Trots många års tal om vikten av att uppmuntra nya och växande företag är Sverige fortfarande extremt storföretagsberoende, vilket gör oss mycket utsatta för svängningar i konjunkturen. Detta syns nu tydligt när den dåliga kon­junkturen slår igenom i stigande arbetslöshet och växande underskott i stat och kommuner.

Bristen på nya och växande företag beror inte på att det saknas företagsidéer i Sverige. Enligt Europeiska patentkontoret (EPO) är svenskarna bland de mest inno­va­tiva i Europa räknat efter antalet ansökningar om nya patent i relation till befolknings­storleken. Bristen på nya företag har snarare sin grund i att politiken inte tillräckligt uppmuntrar entreprenörskap.

Folkpartiet anser att det måste bli avsevärt lättare att starta och driva företag i Sverige. Folkpartiet har redan i andra motioner i höst presenterat förslag om att förenkla regelverket för företagare samt att öppna mer av tjänstesektorn för nyföretagande.

Den främsta skulden till att Sverige har så ont om nya och växande företag är dock att de svenska skattereglerna missgynnar entreprenörskap och nyföretagande. De svenska bolagsskatterna är förhållandevis låga i en internationell jämförelse, men skatterna på arbete och sparande är totalt sett höga. Detta drabbar i första hand små företag där ägaren är aktiv och tar ut en del av vinsten för sin försörjning.

En internationell jämförelse visar att Sverige beskattar sina småföretagare exceptionellt hårt. En jämförelse gjord av Svenskt Näringsliv visar att en små­företagare i Sverige betalar runt 50 procent av sin vinst i skatt jämfört med 30 procent i Tyskland och drygt 20 procent i Storbritannien.

För att få ett dynamiskt näringsliv där nya företag startas och där små företag kan växa måste personer som vågar ta risken att starta och driva ett före­tag få en rimlig ersättning för sin insats. Folkpartiet vill därför både sänka arbets­givaravgifterna i tjänstesektorn, sänka förmögenhetsskatten och lindra dubbelbeskatt­ningen av aktier. Förslag om detta har vi lagt i vår skattemotion.

4 Lägre och enklare skatt för fåmansbolagen

Den viktigaste insatsen för att minska skattebrödan för småföretag är dock att reformera de s.k. 3:12-reglerna som avgör om vinsten i ett fåmansbolag, där ägaren arbetar i bolaget, ska beskattas som inkomst av tjänst eller som inkomst av kapital. Syftet med 3:12-reglerna var att hindra skatteplanering. For­mellt så syftar också 3:12-reglerna till att fåmansbolag ska behandlas lika som större börsnoterade företag vad gäller beskattning. I praktiken innebär dock 3:12-reglerna att ägare till fåmansbolag betalar betydligt högre skatt på sina inkomster än ägare till större företag. Dessutom är 3:12-reglerna mycket kom­plicerade och lägger ytterligare sten på den övriga regelbörda som småföretagare måste bära på idag.

Mer än ett år efter att den s.k. 3:12-utredningen (SOU 2002:52) blivit färdig lägger nu regeringen förslag på vissa lindringar i reglerna för fåmansbolag. Regeringen lovar att sänka fåmansbolagens skattebörda med 1 miljard kronor men faktum är att regeringens förslag är mer begränsade än utredningens och inte innebär någon märkbar lindring för fåmansbolagen.

Det krångliga 3:12-regelverket blir i det stora hela kvar intakt. Den höjning av klyvningsräntan med 2 procentenheter som regeringen föreslår kommer bara långsamt att minska fåmansbolagens skatt. Regeringen uppskattar att höj­ningen av klyvningsräntan på sikt kommer att minska fåmansbolagens skatt med 530 miljoner kronor. Men skattelindringen uppgår bara till 30 miljoner kronor 2004 och 40 miljoner kronor 2005. Beräkningar från riksdagens utredningstjänst visar att det kommer att ta 23 år innan fåmansbolagen får full nytta av detta förslag.

Regeringen lovar att under nästa år återkomma med ytterligare förslag för att sänka fåmansbolagens skatt men är mycket vag om vilka förslag det kan bli frågan om.

4.1 Sänk fåmansbolagens skatt nu

Folkpartiet vill förenkla skattereglerna och sänka skatten för fåmansbolag redan nu. Syftet är dels att skapa rättvisa i beskattningen mellan små och stora företag, dels att uppmuntra fler människor att våga ta den risk som följer med när någon startar ett nytt företag.

Folkpartiet föreslår därför att dagens 3:12-regler avskaffas och ersätts med en s.k. normallönemodell. Inkomster upp till denna normallön beskattas som inkomst av arbete medan inkomster därutöver beskattas som inkomst av kapital. I vår budgetmotion för 2004 avsätter vi 1,3 miljarder kronor för detta. En sådan reform kommer att innebära en omedelbar skattelättnad för cirka hälften av Sveriges fåmansföretagare. Det är vår avsikt att på sikt anslå mer medel till denna reform så att den stora majoriteten av fåmansföretagarna får sänkt skatt.

Folkpartiet föreslår att regeringen så snart som möjligt återkommer till riksdagen med ett förslag om att avskaffa 3:12-regler och ersätta dem med en normallönemodell enligt förslaget ovan.

5 Underlätta generationsskiften

Av Sveriges företag är 19 av 20 familjeföretag. Ett stort antal av våra mindre företag står nu inför ett generationsskifte, fyra av tio företagare är äldre än 50 år. Ett generations­skifte i familjeföretagen är en stor påfrestning som hotar före­tagens fortbestånd. Arvs- och gåvoskatterna ökar denna påfrestning.

Regeringens förslag att underlätta generationsskiften i småföretag genom att avskaffa vissa av restriktionerna för lättnader i gåvobeskattningen är ett steg i rätt riktning. Folkpartiet vill dock att de särskilda restriktioner som gäl­ler vid gåvor bör tas bort helt och hållet för att göra planerade generationsskiften ännu lättare.

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 5 november 2003

Lars Leijonborg (fp)

Bo Könberg (fp)

Marita Aronson (fp)

Anna Grönlund (fp)

Lennart Kollmats (fp)

Tobias Krantz (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Karin Pilsäter (fp)

Erik Ullenhag (fp)

Yvonne Ångström (fp)

Gunnar Andrén (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)