Motion till riksdagen
2003/04:Sk6
av Ulf Sjösten m.fl. (m, fp, kd, c)

med anledning av prop. 2003/04:15 Slopad beskattning av arv till make och sambo


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att beskattning av arv till make och sambo tas bort med verkan från den 1 juli 2003, alternativt senast från den 16 september 2003.

Motivering

Frågan om arvsskatten har föregåtts av ett förslag från Egendomsskattekommittén om slopande av arvsbeskattningen mellan makar och sambor. Den av P-O Edin ledda Skattebasutredningen lyfter dessutom fram just arvsskatten som en av de skatter som är mest angelägen att sänka och ta bort för vissa grupper.

Arvsskatten mellan makar och sambor är orättfärdig och har påverkat människors trygghet mycket negativt och högst påtagligt. För många människor har den varit en källa till stor oro under den senare delen av livet. Skatten har tvingat människor till irrationella och oönskade transaktioner där den starkaste anledningen ofta har varit att den efterlevande maken/makan inte skall tvingas sälja sitt hem för att kunna betala arvsskatten.

Orsaken till människors oro och till föreliggande lagförslag är att dödsfall med nuvarande arvsskatt kan innebära att efterlevande make eller sambo också tvingas lämna sitt boende. Varje dag dör ungefär 300 svenskar. Hur många av dem som tvingas lämna sitt boende p.g.a. arvsskatt finns det ingen undersökning om. Men vi kan konstatera att arvsskatten är högst verklig för dem som mister sin livskamrat också under hösten 2003. Med anledning av att Egendomsskattekommittén föreslog att den nya lagen skulle gälla från och med den 1 juli och att regeringens förslag offentliggjordes den 16 september 2003, bör slopandet av arvsskatten för makar och samboende också gälla retroaktivt från halvårsskiftet eller åtminstone från dagen för statsministerns regeringsdeklaration i Sveriges riksdag. De situationer som annars uppstår för de par i vilka en partner är döende är omänskliga. Dödsdatum får av beskattningsskäl en alldeles orimlig betydelse. Det är uppenbart att beskattning av så avgörande betydelse inte ska slopas från ett framtida datum. Till skillnad från nästan all annan beskattning kan individen själv påverka sitt beteende och välja tidpunkt för en viss handling. När det gäller dödsdagen finns det inget sådant val och väntan fram till den 1 januari 2004 blir därmed omänsklig.

Det är positivt att regeringen nu lyssnar till den oro som finns hos många människor och de förslag som tidigare har lagts av de borgerliga partierna.

Förslaget om slopande av arvsskatten mellan makar och sambor, som Egendomsskattekommittén lade fram och de signaler som kom från regeringen under våren 2003 bidrog emellertid till att de flesta trodde att skatten skulle försvinna den 1 juli 2003. Beskedet föranledde att många kunde känna en viss trygghet inför en annars ekonomiskt oviss framtid. När inget förslag kom från regeringen under våren väckte det i många hem stark förstämning. När nu äntligen en proposition föreligger bör den av Egendomsskattekommittén ursprungligen angivna tidpunkten för ikraftträdande beslutas.

Skatten bör därför tas bort med retroaktiv verkan från den 1 juli, dock senast från och med tillkännagivandet i regeringsförklaringen den 16 september.

Stockholm den 5 november 2003

Ulf Sjösten (m)

Anna Grönlund (fp)

Per Landgren (kd)

Roger Tiefensee (c)