Motion till riksdagen
2003/04:Sk437
av Carina Hägg m.fl. (s)

Effekterna av en EU-anpassad moms


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU-anpassad moms.

Motivering

Det är självklart att Sveriges medlemskap i EU måste innebära en anpassning i många avseenden. Det är nödvändigt om vi ska kunna dra maximal fördel av samarbetet. Men vi måste också vara vaksamma på att strävan efter gemensamma regler i vissa fall kan få negativa följder.

Ett exempel där det är uppenbart att den risken föreligger är den utredning som har haft i uppdrag att komma med förslag som tar bort skillnaderna mellan Sveriges momslagstiftning och EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv (Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv, SOU 2002:74).

Bland andra studieförbunden har framhållit att om förslaget genomförs att införa moms på deras verksamhet skulle det få mycket allvarliga konsekvenser för studieförbunden och för folkbildningen i vårt land.

Det finns goda skäl att göra en översyn av och anpassning av gällande momslagstiftning utifrån ett EG-perspektiv. Men eventuella förändringar får inte drabba till exempel folkbildningen eller frivilligt och ideellt arbete.

Folkbildningen har en viktig roll i det svenska samhället för att stärka demokratin och öka människors delaktighet och gemenskap. Det är inte rimligt att det arbetet ska underordnas strävan att skapa gemensamma momsregler i hela EU. En sådan åtgärd bidrar inte till att den svenska allmänheten blir mer positiv till Europasamarbetet.

Det är därför nödvändigt att det fortsatta arbetet med att anpassa moms och andra skatteregler i EU inte försvårar för bland andra folkbildningen och frivilligt och ideellt arbete. Vi vet att en utredning arbetat med frågan och att ett betänkande är remitterat. Det är vår önskan och förhoppning att frågan får en för folkbildningen positiv behandling.

Stockholm den 1 oktober 2003

Carina Hägg (s)

Margareta Sandgren (s)

Göte Wahlström (s)

Helene Petersson (s)