Motion till riksdagen
2003/04:Sk433
av Ronny Olander m.fl. (s)

ROT-avdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att dra lärdom av de positiva effekterna av det ROT-avdrag i byggbranschen som fanns fram till 1999.

Motivering

Det s k ROT-avdraget i byggbranschen infördes i början av 1990-talet för att stoppa upp effekterna av den kraftiga konjunkturnedgång som då skedde i byggbranschen.

Systemet fanns under perioden 1993–94, 1996–97 med förlängning till 1998 och en ytterligare förlängning några månader in på 1999. Vid den tidpunkten ansågs byggbranschen vara på väg ur konjunkturnedgången och systemet avvecklades.

Det finns flera utredningar som varit positiva till effekterna av ROT-avdraget. Bl a har Målaremästarna analyserat effekterna årligen med stöd av RSV:s statistik över beviljade avdrag. De konstaterar att många nya jobb skapades och att samhället faktiskt fick nettointäkter tack vare omvandling från arbetslöshet till arbete.

Ett flertal utredningar har föreslagit att ROT-avdrag för bostäder borde införas permanent för att stävja svartjobben och motverka konjunktursvängningar. Det har skett i Tjänstebeskattningsutredningen (SOU 1997:17), Branschsaneringsutredningen (SOU 1997:111), Byggnads i kongressrapporten Arbetsmarknads- och bostadspolitik och Byggkommission (SOU 2002:115). Också Boverket har uppmärksammat behovet av åtgärder i ”Bättre koll på underhåll”, även om verkets förslag är lite annorlunda.

Även Riksdagens revisorer har utrett ROT-avdragets effekter. I sin rapport, ROT-avdragets effekter (2001/02:8), konstaterade i sammanfattningen: ”Sammanfattningsvis tyder resultaten av denna granskning på att ROT-avdraget fungerat tämligen väl även om det är svårt att med någon säkerhet avgöra hur stor effekt avdraget har haft på sysselsättningen i byggbranschen.”

Under föregående period upplevde många företag att det var svårt att marknadsföra ROT-avdraget p g a att det var för korta perioder det systemet existerade. Visserligen förlängdes tiden två gånger under den andra omgången, men det kände inte företagen till när det var aktuellt.

Det har under det senaste året kommit många tecken på en kraftig konjunkturnedgång i byggbranschen. Flera prognosmakare har pekat på nedgången och arbetslöshetssiffrorna för branschen är väsentligt högre än för många andra branscher. För att balansera en djupare konjunkturnedgång i branschen är det väsentligt att dra lärdom av ROT-avdragets positiva effekter.

Stockholm den 5 oktober 2003

Ronny Olander (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Reynoldh Furustrand (s)

Anders Karlsson (s)

Lennart Nilsson (s)

Ola Rask (s)

Berndt Sköldestig (s)

Hans Stenberg (s)