Motion till riksdagen
2003/04:Sk422
av Sören Wibe och Karl Gustav Abramsson (s)

Regionala konsekvenser av skatteväxlingen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av de regionala effekterna av skatteväxlingen.

Motivering

I den s.k. Skatteväxlingsutredningen utsades klart att skatteväxlingen inte fick leda till vare sig ökade inkomstskillnader eller ökade regionala skillnader. Ordagrant hette det på sidan 19: ”Kommittén anser att fördelningseffekterna av en skatteväxling noga måste vägas in i hur besluten på detta område fattas. Effekten av en skatteväxling får inte bli att hushåll med små marginaler får sämre välfärd. Inte heller får växlingen leda till att de regionala skillnaderna ökar.”

Nu beror naturligtvis de regionala skillnaderna (liksom inkomstskillnaderna) på vilka konkreta åtgärder som vidtas. Hittills har emellertid skatteväxlingens huvudspår varit att höja fr a energiskatterna (alternativt koldioxidskatten) och i gengäld sänka framförallt inkomstskatten, de sociala avgifterna och/eller höja grundavdragen.

Det är vanskligt att säga exakt hur dessa förändringar slår regionalt, men klart är att ökning av energiskatterna får regionala effekter. Detta kan visas t ex av nedanstående tabell. Denna baseras på konsumtionen av olika energislag i de olika länen samt att årets föreslagna skatteväxling inklusive indexuppräkning innebär en höjning av bensinpriset med 9 öre, av dieselpriset med 150 kr m3, av oljan med 436 kr m3 samt med elskatten med 1,3 öre per kWh. Från detta går det direkt att räkna ut en (teoretisk) ökning av energiskatten per person i de olika länen, och genom multiplicering med 2,5 erhålles kostnadsökningen per medelhushåll.

Tabell. Kostnadsstegringar för hushåll (2,5 pers) i olika län i kronor per år av de energiskattehöjningar som föreslås i årets budgetproposition.

(Egna beräkningar, se text)

Uppsala län 875

Östergötlands län 904

Kalmar län 919

Västmanlands län 1005

Örebro län  1011

Södermanlands län 1013

Stockholms län 1020

Kronobergs län 1027

Skåne län  1048

Jönköpings län 1077

Gävleborgs län 1094

Västra Götalands län 1116

Blekinge län  1168

Västernorrlands län 1171

Hallands län  1222

Dalarnas län  1229

Jämtlands län  1250

Västerbottens län 1252

Norrbottens län 1407

Värmlands län 1456

Som synes finns stora regionala skillnader mellan länen. Ändå skall här observeras att industrins energiförbrukning inte medräknats. Den skatt på 0,5 öre/kWh som här föreslås motsvarar cirka 150 kr mer per person och år i det energitunga Västernorrland, mot cirka 10 kronor per person och år i Stockholm.

Alla siffror är approximationer, vi vet t ex inte hur skatterna ändrar konsumtionsmönstren. Men det är oomtvistligt att stora regionala skillnader finns. Dessutom är årets planerade skatteväxling bara en liten del av det totala paketet med grön skatteväxling vilket, som bekant, omfattar 30 miljarder. Om de regionala effekterna för även den resterande delen blir desamma som för den del som illustrerats ovan, så kan det alltså röra sig om regionala skillnader på kanske 5 000–10 000 kronor per år (och hushåll), om ingen kompensatorisk åtgärd vidtas. Till detta skall även läggas att skatteväxlingens andra sida (ökningarna av t ex grundavdraget) också har regionala effekter eftersom medelinkomsten varierar kraftigt mellan landets olika delar.

Det ovanstående illustrerar problemets betydelse: Hur skall man kunna höja miljöskatterna (och sänka andra skatter) på ett sådant sätt att intentionerna från Skatteväxlingskommittén kan fullföljas, dvs så att inte de regionala skillnaderna ökar. På detta finns idag inget svar, och detta är anledningen till denna motion. Vi vill alltså att riksdagen hos regeringen hemställer om en översyn som klargör detta och som anvisar vilka medel som kan tillgripas i den skatteväxling som riksdagen beslutat om skall fullföljas.

Stockholm den 7 oktober 2003

Sören Wibe (s)

Karl Gustav Abramsson (s)