Motion till riksdagen
2003/04:Sk414
av Krister Örnfjäder och Håkan Juholt (s)

Tullverksamheten i Kalmar län


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullverksamheten i Kalmar län.

Motivering

Tullverket står inför stora besparingar. Enligt uppgift skall därför myndigheten koncentrera sig på storstäderna. Vi har naturligtvis förståelse för att myndigheten måste anpassa sin organisation både till ekonomi och verksamhet men anser att man också måste göra en operativ bedömning. Faktum är ju att Sverige har den längsta kusten inom EU. Att Sverige inte längre kommer att vara yttre gräns inom EU ändrar inte detta förhållande.

Längs denna svenska gräns kommer det även i fortsättningen att bedrivas smuggelverksamhet. Det gränsskydd som vi har idag inriktar sig i första hand på att söka efter narkotika, sprit och cigaretter. Detta är varor som även i framtiden kommer att vara mycket lönsamma att smuggla in i Sverige.

Med det nya förslaget kommer hela Kalmar län att vara utan tullbemanning. Närmsta stationeringsort söderut blir Karlshamn. Norrut kommer man att ha en mindre bemanning i Norrköping som enbart kommer att ägna sig åt service till näringslivet.

I realiteten innebär det att hela Smålandskusten med Öland kommer att ligga vidöppen för dem som önskar ta sig in i Sverige.

I Kalmar län utgör trafik- och gräns/passpolisen en enhet i polisorganisationen. För några år sedan påbörjades ett samarbete mellan dem. Det finns till och med ett samarbetsavtal mellan dåvarande Tullmyndigheten i Karlshamn och Polisen i Kalmar. För att i en framtid med knappare resurser kunna upprätthålla bästa möjliga gränskontroll, även utanför färjeorterna, behövs ett djupare samarbete med polisen. Detta överensstämmer med vad regeringen ger uttryck för i budgetpropositionen.

Med arbetsenheter sammansatta av både tulltjänstemän och trafik/gränspoliser ger de samlade befogenheterna möjlighet att verka över ett brett spektrum. Med kompetensen i en sådan grupp skulle man med användande av mindre resurser från varje myndighet skapa mycket slagkraftiga enheter. Såväl trafik- och punktskattekontroller längs vägarna som pass- och fartygskontroller i hamnarna skulle på ett personaleffektivt sätt kunna genomföras. I det sistnämnda fallet bör även samverkan med Kustbevakningen kunna ske.

Även tullkontrollerna på flygplatserna runt om i länet skulle kunna hållas på en betydligt högre nivå än vad som är fallet i utredningsförslaget. Med tanke på länets geografiska belägenhet där det endast är ca 1 timmes flygtid mellan Baltikum och t ex Öland, där det finns inte mindre än 4 småflygplatser, skulle det garantera en acceptabel kontrollnivå även av flygtrafiken.

Man skulle även kunna arbeta uppdragsstyrt, med underrättelseorienterade ärenden, mot den organiserade gränsöverskridande brottsligheten, såväl i gränstrakterna som längre in i landet. Då skulle man från samverkansgruppen kunna sätta samman särskilda ”insatsteam” som arbetar med det definierade ärendet direkt under en åklagare.

Några fördelar med förslaget är:

Tullverket skulle utan några större kostnader få en mer heltäckande organisation än i utredningsförslaget.

Man tar till vara den kunskap, kompetens och erfarenhet inom klarering, kvalificerade brottsutredningar och analys som tullpersonalen i Kalmar besitter.

Tullnärvaro inom brottsbekämpningen skulle erhållas på den, i förhållande till Baltikum, mest närliggande kuststräckan.

Till ringa kostnad upprätthållas ”tullberedskap” inför framtida färjetrafik i området.

Även samlokalisering kan i en nära framtid bli verklighet i det ”rättscentrum” som föreslagits av länspolismästaren. Där är det tänkt att samla rättsvårdande myndigheter under samma tak

Samverkan leder till bättre resursutnyttjande inom bägge myndigheterna både vad det gäller personal och materiel vilket blir billigare för skattebetalarna.

Miljövinster erhålls genom kortare körsträckor.

Minskade kostnader för drogrelaterad brottslighet och vård av missbrukare.

Samhällsvinster då en större andel beskattade cigaretter kommer att säljas.

Slutsats

Med det lagda förslaget ges både Tullverket och Polisen möjlighet till ett bättre ekonomiskt utnyttjande av resurserna. Samhällsvinster uppstår genom att man bättre kan bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten och den illegala handeln. Näringslivet gynnas genom att det i framtiden finns en tullberedskap inför nya färjeetableringar.

Förslaget, som kan ses som något av ett pilotprojekt, uppfyller flera av de krav som regeringen i budgetpropositionen ställer på Tullverket. Där anser regeringen bland annat att Tullverkets aktiviteter i preventivt syfte ska vara minst av samma omfattning som tidigare, vidare att det pågående samarbetet med Kustbevakningen, Polisen och andra berörda myndigheter och institutioner ska fortsätta att utvecklas. Man säger också att samarbetet är nödvändigt för att uppnå en effektiv och ändamålsenlig gränskontroll.

I linje med ovan anförda föreslås att det i Kalmar län skapas möjlighet att genomföra ett nära samarbete mellan Tullen och Polisen. Där ska man få möjlighet att i daglig operativ tjänst vidareutveckla ett samarbete som kan stå modell för den framtida utvecklingen inom gränskontrollområdet.

Stockholm den 3 oktober 2003

Krister Örnfjäder (s)

Håkan Juholt (s)