Motion till riksdagen
2003/04:Sk404
av Johnny Gylling (kd)

Tullpersonalens kompetens


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Tullverkets kompetens skall användas i kampen mot narkotika och människosmuggling även i framtiden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Tullverkets befogenheter skall utökas.

Motivering

År 2004 är ett historiskt årtal i den europeiska historien. Tio nya medlemmar ansluter sig till Europeiska unionen. Flera av dessa länder har tidigare ingått i en annan union där de själva varken fått bestämma om medlemskap eller folkstyre. Den tiden är nu förbi och vi kan alla glädjas åt att demokratin vinner framsteg.

Det är dock en långsiktig process att utveckla samhällen där en social marknadsekonomi kan ersätta ett tidigare kommunistiskt system. Om inte forna sovjetstater får stöd från andra länder så finns risken att korruption, kriminalitet och smuggling breder ut sig på ett sätt som blir svårt att stoppa i framtiden. I Blekinge har Tullverket skapat en samarbetsplattform med länder främst runt Östersjön såsom Litauen, Lettland och Estland. Tulltjänstemän arbetar över gränserna på båda håll och det har visat sig bära frukt. Kompetens från svenska tullen kan överföras till andra länders tullmyndigheter och många tillslag mot narkotikan har gjorts tack vare detta samarbete.

Under perioden januari – juni 2003 har tullen i Sverige gjort 1 447 narkotika- och dopningsmedelbeslag, varav 144 omfattar dopingmedel. Under årets första sex månader påpekar Tullverket att trenden med stora beslag av amfetamin och kat fortsätter. Man ser också områden där förbättringar måste ske, till exempel är beslagen av heroin och opium tämligen blygsamma.

Tullverket skriver på sin hemsida om situationen: ”Det finns dock svårigheter i att göra goda resultat inom alla områden då det krävs omfattande resurser att kartlägga och bekämpa den organiserade brottsligheten. Vi är liksom andra tvingade att genomföra prioriteringar utifrån den hotbild vi har, vilket innebär att vi periodvis kommer att satsa mer i vissa flöden än andra. Vi ser att det internationella arbetet är en viktig beståndsdel för att nå goda resultat. Vidare är källdrivning ett område som kommer att ges större utrymme än tidigare och vi bedömer att det kan komma att utgöra ett viktigt komplement till vårt mer traditionella underrättelsearbete.”

Idag är det också så att Tullverket inte har rätt att exempelvis stoppa en bil även om man misstänker att det finns narkotika i den eller att det handlar om människosmuggling. Regeringen bör ta initiativ till att utöka Tullverkets befogenheter på detta område.

Eftersom Sverige inte längre utgör yttre gräns inom unionen i samma utsträckning som tidigare, är det logiskt att tullens resurser inte längre behövs på samma sätt. Det är i och för sig positivt att tullmurar rivs eftersom de i sig är handelshinder och fördyrar transporterna. Men det vore ett stort misstag att tro att man kan göra så kraftiga neddragningar som nu planeras inom Tullverket utan att det får svåra konsekvenser för kampen mot organiserad brottslighet.

Stockholm den 6 oktober 2003

Johnny Gylling (kd)