Motion till riksdagen
2003/04:Sk394
av Göran Lindblad (m)

Förmånsbeskattning av friskvård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av skattereglerna för förebyggande friskvård.

Motivering

Sannolikt är ökad fysisk aktivitet en av de absolut bästa metoder som finns för att sjukskrivningar och vårdkostnader skall minska. Motion motverkar både stressrelaterade sjukdomar och minskar risken för att råka ut för belastnings- och förslitningsskador, vilka är en av de dominerande orsakerna till långvarig sjukskrivning och förtidspension. En bättre folkhälsa är en av nycklarna till minskade sjukskrivningar.

Företagen kan med nuvarande skattesystem göra avdrag för bl.a. medarbetarnas friskvård. För att öka friskvårdsaktiviteter och stimulera till friskvård bör nivån på skattefri motionsförmån fastställas så att det är klart inom vilka ramar arbetsgivaren kan subventionera friskvård.

Det 24-timmarssamhälle, som blir allt vanligare, där vi hela tiden kräver en ökad tillgänglighet innebär också stora påfrestningar för anställda som arbetar oregelbundet och nattetid.

Idag skall skattefri motionsförmån vara av enklare slag och av mindre värde. Bägge förutsättningarna måste vara uppfyllda. Skattefriheten förutsätter att förmånen riktar sig till hela personalen. Det innebär att erbjudandet skall omfatta samtliga anställda oavsett anställningsform, således även korttidsanställda, vikarier m.fl.

Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Sporter som kräver dyrare redskap eller kringutrustning som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas inte hit. Dessa sporter blir skattepliktiga om arbetsgivaren bekostar utövande eller utrustning. Nivån på vad som i dag betraktas som mindre värde är t.ex. ett årskort till en gymanläggning.

Det som räknas till annan friskvård kan vara sådana aktiviteter som personalen kollektivt kan delta i, som exempelvis kostrådgivning, information om stresshantering och avslappningsteknik, pausgympa, information och stöd vid rökavvänjning, friskvårdsdagar/temadagar med information och diskussion i olika arbetsmiljöfrågor och liknande på arbetsplatsen. Massage kan i dag inte rymmas inom begreppet ”annan friskvård”, utan utgör en form av behandling av en enskild individ.

Det finns all anledning att stimulera anställda till ökad fysisk aktivitet. Arbetsgivaren kan stimulera fysisk motion och många arbetsgivare gör så redan i dag, både under och utom arbetstid. Det råder oklarhet angående nivån på friskvårdssatsningarna, därför bör en översyn av regelverket göras. Omfattningen av den skattefria friskvård som bekostas av arbetsgivaren bör utökas. Friskvård skall kunna erbjudas utifrån individuella behov.

Stockholm den 5 oktober 2003

Göran Lindblad (m)