Motion till riksdagen
2003/04:Sk382
av Jan Ertsborn och Lennart Kollmats (fp)

Tullkontoren i Halland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte stänga tullkontoren i Halland.

Motivering

Tullverket har för några dagar sedan presenterat delrapport II ”Framtidens tullverk”, som innebär mycket ingripande åtgärder bl.a. vad gäller bemanningen på ett stort antal tullkontor i Sverige. Bakgrunden till förslagen torde i mycket hög grad vara rent finansiella, dvs. krav på besparingar.

Alla är säkert överens om att Tullverket – liksom andra myndigheter – fortlöpande måste arbeta med frågorna om hur erhållna resurser skall kunna användas på ett optimalt sätt. Men för Tullverket – liksom vi kan se beträffande andra myndigheter – blir detta ett väl inskränkt arbetssätt, som dessutom helt styrs av medelstilldelningen. Viktigare är ju att det framtida arbetet styrs av de mål som sätts upp för verksamheterna. För många är de brottsbekämpande åtgärderna prioriterade och självklart mycket viktiga. Icke desto mindre måste tullen även ha resurser för att klara förtullningsarbetet med därtill hörande service och information till företag med export- och importaffärer. Till detta kommer att tullens båda verksamheter går i varandra på så vis att personalen inom klareringsarbetet ofta får uppgifter om smuggling och smugglingsförsök. Det kan t.ex. gälla förfalskade varumärken eller förfalskade läkemedel, som i senare led kan ge upphov till stora skadliga konsekvenser.

Sverige har en mycket lång kust och en ständigt ökande båttrafik och då inte bara reguljär sådan utan en hel del fritidsbåtar som numera med lätthet far mellan olika länders hamnar.

I det presenterade förslaget ingår att de båda tullkontoren i Halmstad och Varberg läggs ned helt. Detta får till följd att tullen inte kommer att ha något kontor på kuststräckan från Helsingborg till Göteborg. Bara hamnarna i Halmstad, Falkenberg och Varberg har drygt 3 000 anlöp om året jämte den fasta färjeförbindelsen mellan Varberg och Grenå. Alla tre hamnarna håller på att byggas ut för den ständigt ökande trafiken, som bl.a. från miljösynpunkt bör uppmuntras. I Halland finns dessutom ett stort antal små, medelstora och större företag som såväl importerar som exporterar mängder av gods på lastbil och järnväg.

Såväl från brottsbekämpande synpunkt – ett tullkontor har i sig ett symbolvärde - som för att bidra till tillväxten i det halländska näringslivet erfordras att tullkontoren i Halmstad och Varberg bibehålls.

Stockholm den 5 oktober 2003

Jan Ertsborn (fp)

Lennart Kollmats (fp)