Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning om momssänkning på rättvisemärkta livsmedel.
Rättvisemärkt är en etisk och social märkning som fokuserar på mänskliga rättigheter. Det grundar sig på ett handelssamarbete som gynnar social, ekonomisk och demokratisk utveckling i områden där varor framställs enligt garantier för rättvisemärkt.
Bakom rättvisemärkt står ett flertal organisationer som till exempel Forum Syd, Röda Korsets Ungdomsförbund och Diakonia. LO och Svenska Kyrkan står som ägare för bolaget. Sida och regeringen stöder projektet ekonomiskt. Idag finns rättvisemärkt kaffe, te, kakao, choklad, bananer och fotbollar att köpa i Sverige. Föreningen för rättvisemärkt arbetar för att ta fram fler varor för den svenska handeln.
Rättvisemärkta varor är idag något dyrare än konventionella varor. Skillnaden varierar från fem till 50 procent. Det beror på att odlare och anställda är garanterade skälig ersättning för sitt arbete. Kaffe har den största prisskillnaden, beroende på att priset på det konventionella kaffet är mycket lågt. Det kan betyda att ekonomiskt svagare samhällsgrupper inte har möjligheten att välja de här varorna.
Livsmedel ligger på en 25-procentig momssats. Genom att sänka rättvisemärkta varor till 12 procent skulle de tävla på samma villkor som de konventionella och alla konsumenter får möjligheten att välja. Regeringen bör låta utreda en sådan momssänkning.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Gustav Fridolin (mp) |
Ulf Holm (mp) |