Riksdagen begär att regeringen lägger fram lagförslag som undanröjer utlandsplacerade personers problem med folkbokföringen.
En svensk kvinna i 50-årsåldern får inte vara skriven i Sverige, konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom. Kvinnan arbetar sedan åtta år som politisk rådgivare vid Europaparlamentet. I november förra året beslutade skattemyndigheten att avregistrera henne från folkbokföringen eftersom kvinnan ansågs vara utflyttad, skriver nyhetssajten Juridik i dag. Men kvinnan överklagade beslutet. Först till länsrätten och när hon förlorade där överklagade hon även till kammarrätten.
Enligt kvinnans överklagan är hon bara temporärt anställd vid Europaparlamentet och anställningskontraktet går ut vid mandatperiodens utgång. Dessutom har kvinnan, som lever ensam, två fastigheter i Sverige och hennes barn, barnbarn samt föräldrar finns i Sverige.
Hon har heller inte rätt att vara folkbokförd i Belgien, vilket har medfört att hon hamnat ”i ett slags ingenmansland”, skriver hon.
Länsrätten konstaterade först i sin dom att enligt folkbokföringslagen skall ett uppdrag som ledamot i Europaparlamentet inte leda till en avregistrering från folkbokföringen. Men enligt förarbetena till lagen omfattas inte andra grupper som arbetar i parlamentet.
Eftersom kvinnan varken är gift, sambo, har hemmavarande barn eller är ledamot av Europaparlamentet är hennes egentliga hemvist utomlands.
Kammarrätten gjorde samma bedömning som länsrätten och avslog kvinnans överklagan.
När rättsläget nu är klarlagt så menar jag att det krävs en lagändring för att undanröja den absurda situation som människor kan hamna i. Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Per Rosengren (v) |