Motion till riksdagen
2003/04:Sk373
av Mikael Oscarsson (kd)

Avdragsgilla gåvor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överväga att göra gåvor till s.k. 90-konton samt gåvor till ideella organisationer avdragsgilla.

Motivering

Den ideella sektorn är något mycket värdefullt som bör stödjas. Många ideella organisationer gör fantastiska insatser: Stadsmissionen, Hoppets Stjärna, Erikshjälpen, Rädda Barnen, BRIS, Röda Korset, scouterna, idrottsrörelsen och de olika kyrkorna för att nämna några. Det är dock inte lätt att bedriva ideell verksamhet i Sverige. Många organisationer dras med en dålig ekonomi, samtidigt som de ser de växande behoven av hjälpinsatser. Även regeringen tycks i tal uppskatta de ideella organisationernas verksamhet. Men har än så länge varit kallsinnig till att förbättra villkoren för denna sektor.

I alla länder i EU är det möjligt att göra skatteavdrag för gåvor till ideella organisationer – utom i Sverige. Alla övriga 14 EU-länder har olika typer av system för avdragsmöjligheter. För Kristdemokraterna är den ideella sektorn något mycket värdefullt som bör stödjas.

Idag finns det pensionärsföreningar som ser till att äldre kommer ut. Det finns andra som ser till att det finns frivilliga vuxna som finns till hands på skolorna. Andra som t.ex. LP-stiftelsen tar hand om alkoholister och Frälsningsarmén och Stadsmissionen tar hand om många uteliggare. Många kyrkor har som bekant en omfattande ungdomsverksamhet. Frivilligorganisationerna gör uppgifter som samhället är helt beroende av. Men i Sverige får normalt varken privatpersoner eller företag göra avdrag för gåvor och donationer till ideella föreningar. Detta gäller oavsett om det är fråga om allmännyttiga eller ej. Låt oss titta på Danmark, Norge och England för att se hur man ger medborgarna möjlighet att göra skatteavdrag för bidrag till olika typer av organisationer. I Danmark har man ett system som tillåter att man gör avdrag även för gåvor till olika typer av ideella föreningar och kyrkor. Detta är ett stort stöd för denna typ av organisationer, eftersom deras verksamhet till stor del bygger just på frivilligt givande från medlemmar. I Norge ges möjlighet för enskilda personer att göra avdrag för gåvor till frivilligorganisationer. Dessa frivilligorganisationer skall inte ha näringsverksamhet som ändamål och skall bedriva särskilt angivna verksamheter såsom omsorgs- och hälsofrämjande arbete för barn och ungdomar, religiös verksamhet, verksamhet till värn för människors rättigheter och katastrofhjälp. Den norska regeringen med statsminister Kjell Magne Bondevik i spetsen har höjt det maximala avdragsbeloppet för avdrag från 1 000 kronor till 12 000 kronor. I England finns

180 000 registrerade välgörenhetsorganisationer. Dessa står under tillsyn av en statlig myndighet. Enskilda kan erhålla skattelättnader/avdrag genom gåvor till brittiska välgörenhetsorganisationer på olika sätt, t.ex. genom Gåvohjälp (Gift Aid), avlöningsgåvosystem (Payroll Giving Scheme) som drivs av arbetsgivaren eller genom att ge bort aktier eller värdepapper.

Förutom Danmark, Norge och England finns det en rad andra länder som har liknande arrangemang för att ge medborgarna möjlighet att göra skatteavdrag för bidrag till olika typer av organisationer. FRII, Frivilligbranschens insamlingsråd, har uttalat att det borde göras möjligt för medborgare att göra avdrag för gåvor till välgörande ändamål till organisationer som har s.k. 90-konton. På detta sätt skulle oseriösa insamlingar kunna konkurreras ut, menar företrädare för FRII. Den ideella sektorn bidrar med stora samhälleliga insatser. Därför finns alla skäl att seriöst överväga om gåvor till s.k. 90-konton och till ideella organisationer ska göras avdragsgilla.

Stockholm den 5 oktober 2003

Mikael Oscarsson (kd)