Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en väl fungerande tullverksamhet i Sverige, särskilt med hänsyn till EU-utvidgningen och de risker för ökad illegal drogtrafik över gränserna som kan förutses.
En mycket stor del av den narkotika som flödar in i Sverige produceras i olika öststater och förs in i Sverige därifrån. Den 1 maj 2004 räknar vi med att EU får 10 nya medlemsstater. Det är en mycket glädjande utveckling när före detta diktaturer ansluter sig till det demokratiska Europa. Detta medför dock stora förändringar för tullens sätt att arbeta.
För Tullverket Östersjöregionen kommer den tydligaste skillnaden att märkas i vår direkttrafik med de baltiska staterna och Polen. Idag finns deklarationsplikt för kommersiell handel, allt gods skall deklareras i någon form när det körs iland vid färjeterminalerna. När gränsen förvandlas till s.k inre gräns försvinner detta naturliga trafikstopp. Lite slarvigt kan man säga att en stor del av pappersarbetet försvinner medan våra möjligheter att göra fysiska kontroller finns kvar. Vid handel inom EU får tullen normalt ingen information om lastinnehåll etc. Dessutom kortas tiden för vårt urval av kontrollobjekt. Naturligtvis kommer dessa förändringar att ställa krav på nya arbetsmetoder för tullen. Den som sett hur kontrollen av narkotika går till vid det som redan nästa år kommer att bli EU:s yttre gräns vet att kvaliteten är ytterst bristfällig. De nya medlemstaterna är väl medvetna om problemet men har stora problem med både utbildning i drogkontroll och brist på utrustning.
Tullverket har förberett sig för EU-utvidgningen bl.a. genom att producera en omvärldsanalys, ”Europeiska unionens utvidgning österut – påverkan på Tullverket på kort och medellång sikt”. I rapporten presenteras även förändringar i hotbilden. Nedan följer utdrag ur rapporten:
Trafiken från de nya närliggande EU-länderna kan förväntas öka såväl vad gäller godstransporter som resandetrafik. Intensiva trafiksituationer i samband med gränspassage upplevs sannolikt av brottsaktiva ge ett visst skydd och säkerhetskänsla samt minska riskerna för att bli utsatt för en noggrann selektiv kontrollaktivitet. Ovannämnda synsätt gäller såväl i godstrafik som hos en enskild kurir på ett specifikt smugglingsuppdrag. Dessa ökande trafikströmmar drar till sig illegal gränsöverskridande verksamhet och medför ett stigande antal transporter styrda av brottsaktiva grupper.
Baltikum och Polen utgör själva dokumenterade produktionsområden av narkotika. Ett ökat hot om smuggling av narkotika från/via Ryssland, Vitryssland och Ukraina in i Baltikum och Polen har på senare tid i flera sammanhang rapporterats av internationell tull- och polisverksamhet. Hotet om vidaresmuggling från Baltikum och Polen via inre gräns till Sverige eller via Sverige till övriga EU bedöms öka i samband med EU-utvidgningen 2004.
Samtidigt som EU utvidgas aviseras stora neddragningar inom tullväsendet vilka lämnar långa delar av Östersjökusten utan tullverksamhet.
Enligt vår mening är det oacceptabelt med stora indragningar inom den svenska tullen i ett läge där riskerna för en ökad illegal drogtrafik över nationsgränserna kan befaras bli större. Drogsituationen och inflödet från östra Europa av olika droger bör noga kartläggas och tullens verksamhet utformas så att ett befarat ökat illegalt droginflöde kan förhindras. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Lena Ek (c) |
Sven Bergström (c) |