Motion till riksdagen
2003/04:Sk363
av Lena Ek och Roger Tiefensee (c)

Uppskjuten beskattning vid andelsbyten i onoterade bolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att reglerna bör ändras så att skatten kan skjutas upp även vid andelsbyten med andra värdepapper eller delvis kontanter i onoterade bolag.

Motivering

Vid årsskiftet fick de fåmansbolagsägare som drabbats av Pomperipossaeffekt i samband med avyttring av andelar i bolag problemet löst genom ny lagstiftning. Fortfarande kvarstår dock samma problematik när det gäller frågan om att erhålla uppskov med reavinstbeskattningen med stöd av Andelsbytesreglerna.

Idag medges inte uppskov i den svenska lagstiftningen dels vid byten av vissa typer av värdepapper (konvertibler, optioner, patent etc.) mot aktier, dels då för hög andel kontanter erhålls vid aktiebytet. Det är rimligt med nuvarande ordning att mottagna kontanter beskattas direkt men inte att även tillbytta aktier beskattas direkt. De är i regel genom avtal belagda med försäljningsförbud i flera år bl.a. för att inte äventyra bolagets fortsatta finansiering. När många aktier har sjunkit kraftigt i värde under senare år har det efter försäljningsförbudets upphörande, givit den orimliga effekten att skatten på vinsten blivit högre än kontantlikviden, med ibland en marginalskatt om flera hundra procent som följd.

Skatteutskottet beslutade i betänkande 2002/03:SkU5 att:

Utskottet förutsätter att regeringen särskilt uppmärksammar de frågor med anknytning till andelsbytessystemet som har tagits upp i motionerna (2002/03:Fi2 och Fi3, min anm.) t.ex. om sinsemellan likartade bytesaffärer leder till oacceptabla olikheter vid beskattningen. Det finns också anledning att följa upp om praxis i svenska domstolar tyder på att nuvarande regler leder till icke avsedda effekter eller att det finns tillämpningsproblem som bör föranleda lagändringar.Utskottet förutsätter att regeringen analyserar den rättsutveckling som har skett sedan de nya reglerna antogs och därefter återkommer till riksdagen med en redovisning av vilka konsekvenser detta bör föranleda för det skatterättsliga andelsbytessystemet.

Trots att riksdagen efter debatten antog en skrivelse (2002/03:SkU5) om att utreda den kvarvarande Pomperipossabeskattningen i syfte att återkomma med ett lagändringsförslag har ännu ingen proposition lämnats i frågan.

Nuvarande lagstiftning ger en absurd tröskeleffekt av marginalskatten vilket inbjuder till avtalsmanipulation i enda syfte att kringgå detta problem. En blandad ersättning av både aktier och kontanter är ofta önskvärd. I likhet med idag bör den kontanta ersättningen beskattas direkt men tillbytta aktier måste tilldelas uppskov till dess att de avyttras och skatteförmåga uppstår. Det går dock inte att koppla samman ersättningsformerna i ett skattemässigt beroende då de besitter helt olika egenskaper och förutsättningar. Nuvarande ordning strider mot både skatteförmågeprincipen och betalningsförmågeprincipen.

Det är inte rimligt att beskatta förluster. Därför bör reglerna ändras så att skatten kan skjutas upp även vid andelsbyten med andra värdepapper eller delvis kontanter i onoterade bolag. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2003

Lena Ek (c)

Roger Tiefensee (c)