Motion till riksdagen
2003/04:Sk348
av Per Bill (m)

Inhemsk småskalig produktion av alkoholdrycker


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sänka den svenska alkoholskatten till dansk eller finsk nivå.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppdrag att utreda den svenska småskaliga produktionen av alkoholdrycker i syfte att kartlägga svårigheter och hinder, samt lämna förslag på hur dessa kan undanröjas.1

1Yrkande 1 hänvisat till SoU.

Motivering

Det svenska företagsklimatet är medelmåttigt och många åtgärder måste vidtas om vi skall kunna få en långsiktig tillväxtökning i vårt land. För vissa specifika branscher är situationen ännu värre. En sådan är den svenska alkoholdrycksbranschen. Få eller inga andra branscher har så många extra regleringar och dessutom ett försäljningsmonopol som systematiskt motarbetar små och medelstora företag som tillverkar kvalitetsprodukter.

Sveriges medlemskap i och fortgående integration med EU har fört med sig stora förändringar för försäljningen och beskattningen av alkoholdrycker i vårt land. Systembolagets butikskedja har förändrats snabbt mot utökade öppettider och självbetjäningsbutiker, i syfte att möta ökad konkurrens och att värna om sin popularitet. Alkoholskatten har redan sänkts i ett steg och är föremål för intensiv debatt om ytterligare sänkningar. Inte minst den stora sänkningen av alkoholskatten i Danmark och den förestående sänkningen i Finland sätter extra press på Sverige. Om inte en snabb anpassning av de svenska skatterna sker till dansk eller finsk nivå kommer såväl de svenska öl-, vin- och spritproducenterna som Systembolaget att lida stor skada.

Även för den inhemska produktionen av alkoholdrycker sker stora förändringar. Den ökande försäljningen utomlands till svenska konsumenter försvagar svenska tillverkare, vars drycker oftast inte finns i utbudet där. Systembolagets ökade konkurrens har betytt att man där sett sig tvingad till ett större fokus på kostnadssidan, vilket via ändrade affärsrutiner i inköp och sortimentsstyrning i stor utsträckning gynnat större aktörer. Detta har ställt många mindre svenska tillverkare i en svår situation. Antalet svenska ölbryggerier har minskat kraftigt genom konkurser och nedläggningar, och arbetstillfällena i denna bransch har minskat.

1995, vid Sveriges EU-medlemskap, avskaffades det tillverkningsmonopol för alkoholdrycker som statliga Vin & Sprit dittills haft. Därmed öppnades möjligheten för inhemsk produktion av fruktvin och spritdrycker, liksom även vinproduktion av svenskodlade druvor. Bara ett fåtal producenter har etablerat sig och marknaden för dessa har tett sig osäker, med stora svårigheter att nå ut till konsumenterna då man till skillnad från sina konkurrenter i andra europeiska länder inte får sälja sina produkter vid gården, s.k. gårdsförsäljning, utan tvingas hoppas på att ha tur i någon av de få offertförfrågningar som Systembolaget har för att köpa in fruktviner.

Det är viktigt att följa den inhemska alkoholdrycksnäringens situation noga. Den småskaliga svenska alkoholproduktionen skulle kunna vara en växande bransch som skapade fler jobb i framförallt glesbygdsområden. Konsekvenserna av ändrade betingelser och mycket hård reglering måste kartläggas för att man skall kunna fatta kloka beslut, både ur såväl alkoholpolitisk synpunkt som näringssynpunkt. Det finns många goda skäl att uppmuntra och bejaka den småskaliga svenska produktionen av högkvalitativa alkoholdrycker:

1. Sverige är i stort behov av en god tillväxt. Mindre ölbryggerier betyder arbetstillfällen runt om i landet. En livaktig fruktvinsnäring, på klimatiskt gynnade platser även vinproduktion, kan bidra till en gynnsam utveckling på landsbygden med ökad inhemsk turism och bättre miljö och utgöra ytterligare ett bidrag till ett mer mångsidigt jordbruk.

2. Att en större del av alkoholdryckerna producerats i landet är ett alkoholpolitiskt önskemål. Det ökar kontrollen av alkoholhanteringen, genom att produktionen i vårt land sker under noggrann tillsyn och kontroll av svenska myndigheter.

3. Bättre möjligheter för små och medelstora producenter minskar dessutom V & S dominerande ställning på marknaden.

Jag föreslår därför att det tillsätts en parlamentarisk utredning som ges i uppdrag att utreda den svenska småskaliga produktionen av alkoholdrycker i syfte att kartlägga svårigheter och hinder, samt lämnar förslag på hur dessa kan undanröjas.

Stockholm den 3 oktober 2003

Per Bill (m)