Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över möjligheten att behålla eller höja avdragsrätten för pensionssparande.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om riskerna med dubblering av avkastningsskatten på pensionssparande och höjning av avkastningsskatten på kapitalförsäkringar.
Skattebasutredningens (Fi 2000:15) slutbetänkande Våra skatter? (SOU 2002:
47) har behandlat ett ämne som många gånger varit föremål för ett ökat skattetryck. Istället för att minska beskattningen av pensionssparande lyfter utredningen fram tankar på att höja beskattningen och slopa avdragsrätt för pensionssparande.
Utredningen behandlar även frågan om slopad avdragsrätt för pensionssparande. För den enskilda medborgaren – särskilt för låg- och medelinkomsttagare – kan det relativa värdet av avdragsrätten vara avgörande för att man vidtar åtgärder för att öka sin ekonomiska trygghet och försäkra sig om sin försörjning vid ett långt liv. Sparande som är långsiktigt bör snarare stimuleras än drabbas av högre skattetryck. Ett långsiktigt sparande har som mål ett drägligt liv på ålderns höst. Således kommer sparat kapital tillbaka till marknaden och därmed skatteintäkter till stat och kommun i form av moms och arbetsgivaravgifter.
Avkastningsskatten på pensionskapital som infördes för några år sedan har drabbat pensionsspararnas kapital på ett orättfärdigt sätt. Redan ingångna avtal kom helt plötsligt att drabbas av en vid avtalsskrivandet okänd skattekostnad. Retroaktiv lagstiftning är av ondo.
Förslaget om att skatten på pensionssparandet skall fördubblas och att skattesatsen för det kapital som ligger i K-försäkringar höjas är ohederligt. Förslagen fördyrar pensionssparandet på ett oacceptabelt sätt och kommer på sikt att minska i värde. Detta får till följd att människor med kapital söker andra vägar, utom statens kontroll på sparkapitalet. Genom rimlig stimulans för långsiktigt sparande uppmuntras också ett sparande inom Sveriges gränser. I en allt mer öppen och lättillgänglig kapitalmarknad är det av stor vikt med regler som uppmuntrar till inhemskt sparande istället för avskräckande skattelagstiftning som i sin tur leder kapitalet utomlands.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Kenneth Lantz (kd) |