Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett breddat uppdrag till kronofogdemyndigheten.
Kronofogdemyndigheten redovisar under senare år en successiv ökning av antalet ärenden. Så redovisades första kvartalet år 2000 drygt 133 000 nya ärenden, medan antalet ökade till 153 000 samma kvartal 2001, till 161 000 motsvarande tidsperiod 2002 och 183 000 år 2003. Bakom kronofogdens uppgifter ligger både vanligt slarv, systematisk misskötsel av ekonomin och många tragiska människoöden.
Vi har från Örebro läns socialdemokrater uppmärksammat några ärenden där andelen ärenden hos kronofogden är relativt hög. Det första gällde underhållsstöd för flerbarnsföräldrar, där nu ett utredningsförslag bereds i Regeringskansliet. Förhoppningsvis leder det till att färre personer klarar sina betalningsförelägganden. Det andra gällde parkeringsavgifter, där parkeringsföretagens sätt att skuldföra och använda sig av inkassoavgifter i vissa fall leder till onödiga betalningsanmärkningar hos enskilda. I det senare fallet har vi ännu inte haft framgång.
Kronofogden har också själv tillfört debatten viktig kunskap kring de barn som hamnat i dess register på grund av att föräldrar låtit sina barn ansvara för kostnader som hör hemma hos de vuxna.
Jag vill föreslå att kronofogdemyndigheten i likhet med socialtjänsten får ett mer systematiskt ansvar, att inte bara biträda enskilda som har en svår ekonomisk situation, utan också att uppmärksamma situationer där antalet ärenden är högt och där det kan finnas bakomliggande faktorer som bör uppmärksammas. Det kan gälla myndigheter och deras regelverk, men också enskilda företags eller branschers sätt att marknadsföra produkter eller skuldföra enskilda. Detta innebär inte att kronofogden skall överta Konsumentverkets breda ansvar för konsumentpolitiken. Det ska helt och odelat ligga kvar. Däremot bör myndigheten utifrån sin unika kunskap kunna tillföra både Konsumentverket, Regeringskansliet och andra myndigheter kunskap om hur de ekonomiskt svagaste människorna reagerar på olika regelverk och rutiner.
Stockholm den 25 september 2003 |
|
Inger Lundberg (s) |