Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om tullverksamheten i Västerås.
Tullverket har ekonomiska problem och står inför stora nedskärningar. Enligt förslag inom Tullverket ska antalet anställda minskas med 430 personer, varav 85 personer förtidspensioneras och 345 personer sägs upp. I den nya organisationen föreslås tullen ha fast bemanning på 29 orter jämfört med 41 i dag. En av de orter som drabbas är Västerås där tullverksamheten föreslås läggas ner.
Vid tullen i Västerås bedrivs främst två typer av verksamhet, dels gränskontroll, dels verksamhet riktad mot företag. I Västerås och dess närhet finns två av Sveriges största insjöhamnar, Västerås och Köping, som båda har mycket omfattande trafik på en rad olika länder, bl.a. Baltikum. I Västerås finns därtill en internationell flygplats med flera dagliga turer till två icke-Schengenländer samt tidvis även trafik på andra länder utanför Schengenområdet. Det är därför viktigt att det finns en väl fungerande gränskontroll. Trots de stora behoven tvingas personalen inom gränsskyddet i Västerås i dag att främst bevaka andra platser. I stället reser tullpersonal från Arlanda till Västerås flygplats för att upprätthålla gränskontrollen. Det gör att gränsskyddet i hamnarna och på flygplatsen redan är starkt eftersatt. Det kommer inte att bli bättre om gränsskyddspersonalen i Västerås helt tas bort. Om tullverksamheten försvinner därifrån riskeras ett ökat inflöde av bl.a. narkotika. Att ta bort tullen i Västerås strider därtill mot en av intentionerna med besparingarna som anges vara att tullen vill satsa på brottsbekämpning. Nedläggning av tullen i Västerås blir snarare ett dråpslag mot brottsbekämpningen. Även annan brottslighet som t ex stölder kan följa i smugglingens spår.
Vid tullen i Västerås bedrivs också ett omfattande arbete riktat till företag, dels inom tullklarering, dels inom tullrevision. Tullens verksamhet har under senare år blivit allt mer av en servicemyndighets, som inriktar sig på att se till att företagen följer gällande bestämmelser till gagn för både samhället och företagen. Det handlar om att sköta tulluppgifterna riktade mot en mängd importörer, exportörer, speditörer, transportörer, innehavare av tullager, fartygsmäklare, skeppshandlare och privatpersoner i Västmanlands län och norra Södermanland. Det bör betonas att verksamheten är en nettoinkomst för statskassan eftersom en väl fungerade tullverksamhet genererar stora intäkter i bl.a. moms och andra skatter. Det är alltså kontraproduktivt att lägga ned en fungerande tullverksamhet. Företagen har också stor nytta av att det finns tullpersonal i området som kan fungera som rådgivare och stöd till företag som behöver hjälp. Det sparar tid och pengar för företagen och i förlängningen också samhället. Om denna verksamhet läggs ned innebär det att tullens alla kunder tvingas sköta sina tullärenden elektroniskt eller via tullexpeditioner på annan ort, företrädesvis Stockholm. Det leder till att längre framförhållning kommer att krävas av företagen, vilket försvårar en snabb handel. Nedläggningsförslagen leder till att det blir betydligt svårare och dyrare att bedriva företag i regionen. Sveriges främsta tillväxtmotor, Mälardalen, drabbas av en obegriplig politik som leder till sämre företagsklimat. Framförallt drabbas små och medelstora företag som kan tvingas att flytta närmare andra tullkontor eller att investera i dyra elektroniska lösningar som de kanske varken har råd med eller kompetens att sköta.
Sammanfattningsvis är det inte försvarbart för staten att lägga ner tullverksamheten i Västerås. I stället bör, om Socialdemokraternas politik gäller, andra besparingsmöjligheter inom tullverksamheten övervägas. Med det kristdemokratiska budgetförslaget skulle större resurser finnas tillgängliga för tullverksamheten. I stället för att lägga ner tullen i Västerås bör därmed utökad verksamhet övervägas.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Torsten Lindström (kd) |