Riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning med uppgift att förstärka rättssäkerheten i skatteprocessen i enlighet med vad som anförs i motionen.
Skattetillägget skapar frustration och irritation hos skatteskyldiga och berörda skattetjänstemän. De slår ofta mycket hårt och konsekvenserna är inte sällan förödande för den enskilde.
Den proposition som regeringen våren 2003 presenterade rörande administrativa avgifter tillkom under press mot bakgrund av de fällande domar som Sverige har fått i Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Dessa fällande domar illustrerar tydligt att systemet inte har varit rättssäkert. De allvarligaste bristerna har varit att statens rätt satts före den enskildes och att handläggningstider på upp till tio år förekommit i skattemål.
Till detta kommer de långa handläggningstiderna i ekobrottsmål som kompletterar bilden av att detta är ett område där rättssäkerhetsaspekterna inte har haft särskilt stor tyngd.
Dessa missförhållanden har påtalats i riksdagsmotioner år efter år, inte minst från Moderaterna. De förändringar som beslutades våren 2003 är inte tillräckliga. Reglerna borde utformas så att Sverige inte balanserar på gränsen till vad som är tillåten lagstiftning enligt konventionen.
Anstånd med betalning skall givetvis ske automatiskt vid begäran om omprövning av beslut och sanktionsavgift skall inte betalas förrän målet är prövat i samtliga rättsliga instanser. Man bör föra in oaktsamhets- och uppsåtsbegreppen när man bedömer om någon skall påföras skatte- eller tulltillägg och där avgifterna är fixerade till fasta belopp.
Vidare bör inlämnandetidpunkten anses vara den tidpunkt när en uppgift är inlämnad och där bevisbördan måste åvila uppgiftslämnaren.
Rättssäkerheten på skatteområdet har haft och har fortfarande brister även efter beslutet med anledning av den proposition som framlades våren 2003. Dessa brister påverkar enskilda människor och deras verksamheter på ett mycket påtagligt och negativt sätt.
Människor skall inte utsättas för tvångsåtgärder utan en mycket noggrann rättslig prövning. Människor skall inte behöva sväva i ovisshet år efter år och staten skall inte orättfärdigt kunna ruinera människor.
Alla borde kunna ställa upp på dessa konstateranden och på det moderata inlägget i riksdagsdebatten som gällde rättssäkerheten på skatteområdet där vi krävde kraftfulla och konkreta åtgärder.
Sanktionsavgifter behövs, utredningar om skatteundandraganden behövs, men Sverige behöver också regler som uppfattas som rättvisa och rimliga och en rättssäkerhet som är i nivå med andra länder.
Vi föreslår därför att riksdagen uppdrar åt regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning för en översyn av skatteprocessen.
Behovet är inte mindre starkt nu. Den nuvarande ordningen med långsamma skatteprocesser behöver ses över liksom förvaltningsdomstolarnas kompetens på skatteområdet samt även organisation och metodfrågor i anslutning till utvärdering av taxeringslagen från 1990.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Lennart Hedquist (m) |
|
Anne-Marie Pålsson (m) |
Ulf Sjösten (m) |
Björn Hamilton (m) |
Anna Lilliehöök (m) |
Per Bill (m) |
Stefan Hagfeldt (m) |