Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att behålla nedläggningshotade tullstationer i Vittjärn och Gäddede.
De stora besparingsansträngningarna för att få rätsida på statens finanser hotar fundamentala samhällsfunktioner. Särskilt anmärkningsvärt är detta då det drabbar verksamheter som ingen annan än staten kan stå som huvudman för. Vi tänker på polis- och rättsväsende, kriminalvård och nu även tullen.
En intern utredning inom Tullverket har för att göra besparingar på 150 miljoner kronor föreslagit att en rad tullstationer skall läggas ned. Det gäller tolv tullstationer, varav tre tullexpeditioner på gränsen till Norge. Vad som särskilt oroar oss är nedläggningarna längs den norska gränsen. I både Vittjärn och Gäddede, som är två av de utpekade orterna där tullen föreslås försvinna, har tullexpeditionerna en stor betydelse för det lokala näringslivet. De är också viktiga för ett omfattande gränsregionalt samarbete i bygder som befinner sig på långt avstånd från större svenska samhällen.
Att små tullstationer i dag har ett relativt litet flöde av fordon påverkade redan vid den tidigare omorganisationen som gjordes 1999. Då blev det bland annat begränsat öppethållande på dessa stationer.
Det nu aktuella förslaget innebär att bland annat att Vittjärn tullstation i västra Värmland skall läggas ner. Det innebär att vår landgräns mot Norge inte har någon tullstation mellan Eda och Idre. Läggs även Idre ner så blir gränspassagen med möjlighet till tullklarering obefintlig från Eda till Storlien.
Den närmaste vägen mellan Oslo och den svenska Norrlandskusten är över Vittjärn. Avstånden är stora i dag men en stängning av Vittjärn ger långa omvägar. Mindre fordon vågar säkert ta de små vägarna, vilket endast ger en förlängning på cirka tio mil tur och retur, men för större fordon blir det en omväg på cirka 30 mil. Med all säkerhet kommer därmed norra Värmland att gå miste om all den handel man haft med våra norska vänner.
Om tullstationen i Gäddede läggs ner får även detta svåra konsekvenser. Närmaste tullstation ligger på 39 mils avstånd. Många företag i Mellannorrland får en omväg på 50 mil för gods.
Vi anser att det är oacceptabelt ur såväl regionalpolitisk synpunkt som ur miljö- och infrastruktursynpunkt att Vittjärn och Gäddede tullstationer läggs ner.
Den norska handeln är en mycket viktig del för det lokala näringslivet i norra Värmland liksom i de västliga delarna av Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Om Vittjärn och Gäddede tullstationer läggs ner får det mycket stora negativa konsekvenser. Norska privatpersoner som köper kapitalvaror i Sverige för ett värde över 3 000 kronor, kan handla momsfritt om handlaren, genom en tullstämpel, kan visa att varan går på export. Det är en rätt omfattande handel med kapitalvaror som pågår i trakterna runt nämnda tullstationer. Den norska delen av handeln är i många stycken helt avgörande för att man kan hålla en god lokal servicenivå och även i vissa fall avgörande för om man överhuvudtaget kan bedriva handel i dessa delar av landet.
Det gränstullssamverkansavtal som finns mellan Sverige och Norge innebär att man har en någorlunda jämn fördelning av arbetsbördan. Med nu föreliggande förslag kommer en radikalt höjd arbetsbelastning att läggas på de norska gränsstationerna, såsom Åsnes i Norge. Man kan fundera över vilka konsekvenser en nedläggning av ett antal svenska tullstationer får för detta avtal och hur norska myndigheter ställer sig till Sveriges ensidiga neddragning av tullverksamheten.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Jan-Evert Rådhström (m) |
Ulla Löfgren (m) |