Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bevarad tullverksamhet bl.a. i Gävle.
Ett utredningsförslag om Tullverkets framtida organisation som presenterades den 23 september skulle innebära att en fjärdedel av nuvarande tullstationer i Sverige avvecklas och att personalen skärs ned med nära 20 procent eller ca 450 personer. Om utredningsförslaget genomförs innebär det en drastisk nedskärning av nuvarande tullverksamhet med de ökade risker för smuggling och annan kriminell verksamhet som en väl fungerande tullverksamhet kan förhindra.
Redan i samband med EU-inträdet 1995 genomfördes en radikal neddragning av tullens verksamhet. Det har inneburit att tullens personal haft svårigheter att klara de uppgifter de är ålagda.
Tullverkets uppgift är att övervaka Sveriges gränser så att inte varor som narkotika, vapen, alkohol m.m. olagligt förs in i eller ut ur Sverige. Bekämpning av narkotikasmuggling, storskalig alkohol- och tobakssmuggling samt ekonomisk brottslighet är områden som prioriterats högt.
En neddragning av verksamheten enligt det nu lagda förslaget innebär enligt vår mening en betydande risk att Tullverkets förmåga att leva upp till sina ålägganden radikalt försämras.
Den aviserade nedragningen inom tullen skulle innebära att många viktiga hamnar och flygplatser skulle bli utan tullverksamhet. En av de tullstationer som skulle drabbas av Tullverkets neddragning är Gävle. Här finns en av Sveriges tio största hamnar. Den anlöps årligen av över 1000-talet fartyg. Gävle hamn är en allmän hamn där det finns anläggningar och utrustning som är dimensionerade för att effektivt kunna hantera de flesta godsslag.
Vid tullstationen i Gävle arbetar idag elva personer med främst beskattningsgfrågor och brottsbekämpning. Enligt vår mening är det av stor betydelse för hela södra Norrland att denna verksamhet kan fortsätta att bedrivas. En nedläggning av tullverksamheten skulle dessutom vara ett hårt slag mot ett län som redan idag lider av hög arbetslöshet och som drabbats hårt av neddragning av statliga myndigheter och service på en rad områden under senare år.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Sven Bergström (c) |
Ragnwi Marcelind (kd) |