Motion till riksdagen
2003/04:Sk27
av Roger Tiefensee m.fl. (c)

med anledning av prop. 2003/04:33 Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten, m.m.


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär hos regeringen förslag till sådan ändring av inkomstskattelagen (1999:1229) att kriterier för dispens från skattskyldighet uttryckligen anges samt att prövning av dispens framgent skall prövas av en statlig myndighet.

2 Motivering

Regeringen föreslår att Anna Lindhs minnesfond ska föras in i inkomstskattelagens katalog över de stiftelser och andra subjekt som är skattebefriade för inkomster ej härrörande från fastigheter. Fonden stiftades kort efter Anna Lindhs frånfälle och har som uppgift att ”genom bidrag till enskilda, i första hand barn, ungdomar och kvinnor, samt till organisationer, nationellt och internationellt, verka mot alla former av våld, för demokrati och mänskliga rättigheter samt en hållbar utveckling för ett gott liv”. Vi menar att fondens syfte är gott och det är positivt att på detta sätt hedra Anna Lindhs minne.

Vi är dock inte övertygade om det principiellt riktiga i att explicit namnge juridiska subjekt i lagtexten. Frågan har utretts i Översyn av skattereglerna för stiftelser och ideella föreningar (SOU 1995:63) där det framhålls att den nuvarande utformningen med vissa enskilda stiftelser explicit uppförda i lagtexten är mindre bra. Eftersom lagtext bör vara av generell karaktär är det således tveksamt att i lagtext ange vilka organisationer som ska omfattas av viss lagstiftning. Vidare föreslog utredningen att listan borde kortas betydligt och sedan 1990 har listan endast utökats tre gånger, senast 1997 då ”Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö” inkluderades. I utredningens direktiv (dir. 1988:6) framhöll det dåvarande statsrådet Kjell-Olof Feldt följande: ”Denna katalog är, bl.a. genom den primitiva form av lagstiftningsteknik den utgör prov på, ett exempel på att våra skatteregler utgör ett lappverk, som är alltför komplicerat och detaljinriktat. En angelägen uppgift blir att undersöka om katalogen kan förkortas. En strävan bör vara att katalogen på sikt skall kunna tas bort.”

Vi anser att allmännyttiga stiftelser i större omfattning än idag bör kunna få skattefrihet. Detta gäller exempelvis Anna Lindhs minnesfond, men det finns även andra fonder och stiftelser som är av sådan karaktär att skattefrihet bör kunna komma i åtnjutande.

Exempel på detta skulle kunna vara Anne Wibbles minnesfond, Right Livelihood-stiftelsen som fick avslag av regeringen förra året på sin ansökan, eller Stiftelsen Framtidens Kultur som drog tillbaka sin ansökan för skattebefrielse eftersom den byråkratiska ansökningsprocessen tog för lång tid.

Vi instämmer i det dåvarande statsrådet Feldts bedömning i det olämpliga i att ange specifika organisationer i en lagtext. Regeringen bör därför låta se över denna lagstiftning och formulera vilka kriterier som stiftelser måste uppfylla för att komma i åtnjutande av skattebefrielse. Härigenom kan de nuvarande godtyckliga inslagen begränsas. Kammarkollegiet, eller någon annan statlig myndighet, bör få i uppdrag att bedöma vilka stiftelser som uppfyller de i lagtexten angivna kriterierna för skattebefrielse. Regeringen bör återkomma med lagförslag i syfte att uppnå generell lagstiftning för bedömande av skattebefrielse för allmännyttiga skattesubjekt.

Stockholm den 13 november 2003

Roger Tiefensee (c)

Lena Ek (c)

Sven Bergström (c)

Rigmor Stenmark (c)

Åsa Torstensson (c)

Jörgen Johansson (c)

Anders Larsson (c)