Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge tillräckliga resurser till Tullverket.
Vi har med stor oro tagit del av de kraftiga besparingar som föreslås i delrapport ll ”Framtidens Tullverk”. Denna delrapport lämnar förslag till framtida lokalisering och dimensionering av verksamheter som innebär att tullen måste göra stora besparingar.
Självklart måste Tullverket fortlöpande anpassa sin verksamhet till förändringar i omvärlden och till sin egen utveckling av arbetsmetoder och teknik. Genom EU-utvidgningen blir handeln med kandidatländerna nästa år intern EU-handel i stället för tredjelandshandel. Detta innebär givetvis att besparingar kan göras. Tyvärr finns det också trender som visar att Tullverket behöver större resurser. Bland kända omvärldsförändringar är den ökande brottsligheten.
Vi moderater anser att det är mycket viktigt att förhindra illegal in- och utförsel av varor. Tullverksamheten måste på ett bra sätt identifiera brottsorganisationer för att slå ut deras kriminella verksamhet samt medverka till att den legala handeln kan bedrivas utan att bli utsatt för illojal konkurrens.
Av rapporten framgår det att målsättningen är att slå ut eller allvarligt störa den kriminella verksamheten. Vi moderater kan inte acceptera att besparingar på tullen kan innebära att man bara klarar av att störa den kriminella verksamheten. Insmugglingen av narkotika slår mycket hårt både mot enskilda människor och mot hela samhället. Om nedrustningen av Tullverkets resurser fullföljs kommer säkert alla ansvariga beslutsfattare att ångra sig inom några år.
Ingen har väl glömt hur det gick när den socialdemokratiska regeringen stängde Polishögskolan 1995 och höll den stängd i fem terminer. Brottsligheten ökade och polisen hade inte tillräckliga resurser för att ens klara upp svåra brott. Det kommer att ta många år innan poliserna blir så många att de kan bekämpa brottsligheten på ett framgångsrikt sätt. I dag inser förhoppningsvis regeringen att det var ett misstag att skära ner på polisens resurser? Skall nu samma misstag göras med tullverksamheten?
Om regeringen skär ner på resurserna till Tullverket kommer den illegala handeln att öka dramatiskt. Efter några år när narkotikan börjat flöda över våra gränser kommer säkert trycket från allmänheten att föra med sig att resurserna till tullen återställs.
Det uppdrag som riksdag och regering ålagt Tullverket innebär att verksamheten skall vara effektiv, med modern teknik och ändamålsenliga arbetsmetoder. För att leva upp till detta måste givetvis tullen också få tillräckliga resurser.
Förhoppningsvis ställer de flesta i dag upp på att hela landet skall leva? Om Tullverket tvingas genomföra sina besparingar kommer de kommuner som får behålla sin verksamhet att gynnas medan många andra kommuner kommer att bli förlorare.
Vi motionärer kommer från Norrköping, och där har näringslivet reagerat mycket negativt på de stora nedskärningar av tullverksamheten som planeras. Norrköping har förutom flyg bra tågförbindelser, två Europavägar som möts (E 4 och E 22) och en mycket framgångsrik hamn. Det strategiska läget har medfört att många företag har etablerat sig i Norrköping och också lagt sin lagerverksamhet här. Mycket av den verksamheten är nu hotad.
Näringslivet i hela regionen, politiker över alla partigränser, tullfacket, länsstyrelsen med landshövdingen i spetsen, mobiliserar nu mot nedläggningshotet av Tullkammaren i Norrköping. Företagen liksom hamnen mister viktig service vid import och export, framhåller de. Möjligheten att göra Norrköping till ett transportcentrum minskar och smugglingen kommer att öka dramatiskt, framför de med skärpa.
”Förödande – det blir helt fritt fram,” säger Lars-Åke Johansson, gruppchef för gränskontrollstyrkan som i dag bevakar kusten från Norrköping till Oskarshamn samt flygplatserna i Norrköping, Linköping och Jönköping. Om rörliga grupper från Stockholm i stället ska täcka kusten ner till Karlshamn, en sträcka på 60 mil, hur kommer det då att gå med kampen mot smuggling av narkotika, dopningsmedel, vapen m.m. undrar tullpersonalen. Redan i dag har Norrköping och Motala stora narkotikaproblem. Risken är mycket stor att företag kommer att lämna regionen. Hamndirektör Bengt-Erik Bengtsson säger: ”Tullutredningen är rent okunnig om Norrköpings hamn och näringsliv. I en sådan här stor hamn måste vi ha närhet till tullen. Det går inte att lösa allt på elektronisk väg.” Det finns en myt som säger att det går att sköta tullverksamheten på avstånd, men det stämmer inte med verkligheten.
Mot bakgrund av detta hoppas vi att regeringen i tid inser vad som inträffar om nedskärningen på tullverksamheten fullföljs. Vi moderater kommer i vårt budgetalternativ att satsa både på polisen och tullen. Alla människor har rätt att känna trygghet i vårt land. Det är märkligt om inte alla ställer upp på detta.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Stefan Hagfeldt (m) |
Gunnar Axén (m) |