Motion till riksdagen
2003/04:Sk244
av Maria Larsson (kd)

Beskattning av ideella föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU kraftfullt arbeta för att Sverige även fortsättningsvis skall kunna undanta ideella föreningars verksamhet från mervärdesskatt i enlighet med det undantag som exempelvis Finland har.

Motivering

Utredningen Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv (SOU 2002:74) föreslår momsbeläggning av ideella föreningar för den näringsverksamhet dessa bedriver. Detta oroar många, som är verksamma i föreningslivet. På DN-debatt kunde man den 7 maj läsa ett inlägg från tio föreningar som bedriver secondhand-försäljning för biståndsändamål. De hävdar att en momsbeläggning blir en katastrof för deras verksamhet. Det blir också en katastrof för de människor för vilka dessa ideella organisationer idag utgör enda hoppet om ett drägligt liv.

Andra näringsverksamheter som också kommer att omfattas av en momsbeläggning är en stor del av bildningsförbundens studiecirklar, försäljning av Frälsningsarméns julskiva och Bingolotto. Dessutom försäljning av olika service- och bokföringstjänster, vilket ofta sker mellan enheter inom den egna organisationen eller till organisationen närstående.

Fastighetsägarna får som en konsekvens av utredningens förslag möjlighet att momsbelägga hyran vid uthyrning till ideella föreningar. Jag vill i detta sammanhang påminna om att detta föreslogs av en utredning för några år sedan, vilket ledde till en omfattande debatt i massmedia och även i riksdagen mellan finansministern och mig. Finansministern kom så småningom med beskedet att han ”inte vill försvåra för ideella sektorn”. Förhoppningen är att detta löfte står fast också idag när frågan på nytt väckts till liv genom utredningen.

Studieförbunden känner idag en stor oro. Enligt utredningsförslaget ska det i vissa fall bli moms på studiecirklar och i andra fall inte. Detta är beroende på om det efter en bedömning finns konkurrenssituation gentemot någon privat näringsidkare. Jönköpings läns bildningsförbund har utrett frågan om vad en momsbeläggning kan innebära för studieverksamheten. Man har gjort en beräkning för ett av studieförbunden i länet, vilket har tolv olika studieavdelningar. Konsekvensen av en momsbeläggning blir att man måste höja deltagaravgifterna med 21 procent. Detta kommer direkt att drabba deltagarna i folkbildningsverksamheten. Särskilt svårt blir det för många av studieförbunden prioriterade grupper. Dessa är bl.a. personer med utländsk bakgrund, deltagare med funktionshinder och arbetslösa.

För många av dessa kommer det att innebära att man får avstå från att gå i en studiecirkel på grund av att det blir för dyrt. Hittills har man kunnat tala om ”folkbildning för alla”, men fortsättningsvis riskerar det att bli ”folk­bild­ning för vissa”. Skulle man kunna kompensera den ideella sektorn från statens sida?

Problemet är att momsbeläggningens konsekvenser blir så olika beroende på vilken verksamhet man bedriver. I studien om de tolv studieavdelningarna framgår detta mycket tydligt; skillnaderna kan bli stora även inom samma organisation. En ytterligare komplikation är att många föreningar ej har statsbidrag, vilket försvårar situationen ytterligare.

Utredningens förslag handlar om hur föreningslivet i Sverige ska se ut i framtiden. Sverige har varit ett av världens främsta länder när det gäller ideellt engagemang i föreningslivet. Detta beror bland annat på traditioner och på att det svenska samhället har utvecklats mycket tack vare folkrörelsernas engagemang. En generös bidragsgivning från samhällets sida har naturligtvis varit positiv för föreningslivets arbete. Sist men inte minst har inkomstskattefriheten och undantaget från mervärdesskatt i hög grad bidragit till en gynnsam situation.

En del EU-länder, exempelvis Italien och Finland, undantar ideella verksamheter från mervärdesskatt. Därför är det min uppfattning att Sverige också ska undanta ideella föreningars verksamhet vad gäller moms. Med tanke på att beredning pågår i Regeringskansliet är det ändå nödvändigt att finansministern, för att lindra oron hos den ideella sektorn, ger några framtidstankar kring utredningsförslaget.

Stockholm den 26 september 2003

Maria Larsson (kd)