Motion till riksdagen
2003/04:Sk231
av Jeppe Johnsson (m)

Tullens brottsbekämpande verksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad satsning på tullens brottsbekämpande verksamhet.

Motivering

Inom en snar framtid utvidgas EU med tio nya medlemsstater. Det är positivt och kommer att öka handel och välstånd i både vårt land och i de nya medlemsländerna. Samtidigt finns det all anledning att anta att strömmen av illegala varor som kommer via dessa länder kommer att öka.

Samtidigt ”måste” tullen spara minst 80 miljoner kronor. Då länderna på andra sidan Östersjön blir medlemmar i EU försvinner ett antal av de klareringsuppgifter som i dag sysselsätter ett antal tulltjänstemän. Det är en naturlig del av utvidgningen.

I budgetpropositionen för 2004 (Volym 2, utg.omr. 3 Tull sid. 23) står det: ”Den kommande EU-utvidgningen bedöms också leda till ökad trafik till och från Sverige. Ökningen i trafikströmmarna samt trycket från den organiserade brottsligheten ställer krav på att arbetsmetoderna även fortsättningsvis utvecklas. – – – Det bortfall i deklarationshanteringen som blir följden av EU-utvidgningen kommer dock att innebära att Tullverket kan frigöra resurser från deklarationsverksamheten vilka ger möjligheter till att genomföra den förbättring och effektivisering av den brottsbekämpande verksamheten som är nödvändig.”

Verkligheten är dock en annan än den som beskrivs i budgetpropositionen. Det anslag som tilldelas tullen i propositionen kommer att innebära en inte obetydlig nedskärning av antalet tulltjänstemän. Inte bara den personal som arbetar med klarering av legala varor utan även ett stor antal av den personal som arbetar med brottsbekämpning kommer att få gå. De resurser som frigörs då klareringsuppgifterna minskar ”äts upp” med råge av befintligt underskott och övriga kostnader som tullen inte blir kompenserad för.

De största neddragningarna förmodas drabba tullen på den svenska Östersjösidan. De förslag som presenterats innebär dessutom en koncentration till våra tre storstäder. På sträckan Stockholm–Karlshamn kommer det inte att finnas något tullkontor kvar. Även om Karlshamn blir kvar, kommer personalen att dras ned kraftigt.

Den neddragning som blir följden av regeringens föreslagna budget kommer alltså att minska på tullens brottsbekämpande verksamhet. Enligt min uppfattning borde det nya läget och de beslag som gjorts göra att den brottsbekämpande verksamheten i stället ökade. Man kan räkna på den samhällsnytta som tullen gör. Sätta ett pris på vad beslagen är värda ute på den illegala marknaden. Här har tullen varit framgångsrik. Beroende på hur man räknar har t.ex. tullen i Östersjöregionen en samhällsnytta på mellan 568–
1 269 kronor per insatt timme. En duktig tullare tjänar in sin lön många gånger om räknat i s.k. samhällsnytta.

Till detta kommer att varje beslag som görs minskar tillgången till droger ute i landet. Att en ung människa räddas från missbruk är svårt att sätta ett pris på. Att satsa offensivt på tullens brottsbekämpande verksamhet är en investering som är lönsam, både i pengar och i minskat mänskligt lidande.

Stockholm den 25 september 2003

Jeppe Johnsson (m)