Motion till riksdagen
2003/04:Sk210
av Tobias Billström (m)

Harmonisering av skattesatserna för alkoholinköp i Sverige med övriga Europa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att harmonisera skattesatserna för alkoholinköp i Sverige med övriga Europa, främst Danmark.

Motivering

I regeringens proposition 2002/03:35, Mål för folkhälsan gjordes en genomgång av alkoholpolitiken i målområdet 11, ”Minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och doping samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande.”

Regeringens linje handlar emellertid främst om förebyggande insatser. Oavsett hur viktiga dessa än är, kan man inte bortse från realiteter i dagens konsumtionsmönster. Problemet med regeringens handlingsplan är att den inte belyser den förändrade situation som tillkomsten av Öresundsbron och EU:s förändrade införselregler skapat i södra Sverige och framförallt i Skåne.

En betydande ökning av införsel av sprit, öl och vin har kunnat noteras. Detta har dessutom fått en effekt som är rakt motsatt mot vad regeringen säger sig förespråka: importen leder till att människor för in mer alkohol för sin konsumtion än vad som annars skulle ha varit fallet. Den ekonomiska vinst som görs på transporten över Öresund från Danmark och Tyskland är en drivkraft som ökar både den illegala och den lagliga konsumtionen. Till detta kommer ett motsvarande mönster vad gäller trafiken från Polen.

Det finns uppgifter om att ungefär hälften av all sprit svenskarna konsumerar inte syns i den vanliga alkoholstatistiken. Alkoholen kan vara illegalt tillverkad, smugglad eller lagligt införd av privatpersoner. Mellan 1996 och 2001 ökade införseln av alkoholvaror med 60 procent, motsvarande 1,8 liter ren alkohol per person. Enligt uppgift från SoRAD, Centre for social research on alcohol and drugs vid Stockholms universitet, står resandeinförseln för 20 procent av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige under 2001. Resandeinförseln av alkohol till Sverige sker främst från två länder, Danmark och Tyskland, med 33 respektive 30 procent av den totala införseln. Privatinförseln fortsätter också att öka, och enligt SoRAD beräknas den totala införseln ha ökat med 11 procent under perioden januari–augusti 2002. Under denna period beräknas exempelvis 48 110 000 liter öl ha införts i landet.

Under hösten 2002 aviserades också en sänkning av den danska skatten på alkohol. Detta är ytterligare ett skäl för att ompröva den nuvarande politiken. Om skillnaden ökar ytterligare nås till slut en punkt där Systembolagets monopolställning överhuvudtaget inte kan motiveras. Denna problematik berörs emellertid överhuvudtaget inte i propositionen, vilket är allvarligt. Eftersom det kan konstateras att de av regeringen uppsatta folkhälsomålen hotas av den ovan beskrivna ökningen av mängden alkohol som införs till Sverige måste skattesatserna sänkas.

Det är ett faktum att Systembolagets egen statistik visar att konsumtionen av importerad alkohol ökar i landets södra regioner. Parad med det faktum att den danska skattesatsen kommer att sänkas med 45 procent från den 1 oktober 2003, nödvändiggör detta en omedelbar justering av den svenska skattesatsen. Faktum är att en harmonisering av alkoholskatten till den danska nivån är den lämpligaste åtgärd som kan vidtas.

Stockholm den 18 september 2003

Tobias Billström (m)