Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om momssatserna inom kulturområdet.
Jag har ställt frågan tidigare i motioner till riksdagen: Är logdans och dansmusik sämre kultur än exempelvis balett eller cirkus?
Självklart inte! Men regeringen och riksdagen delar på något underligt sätt upp kulturen i grupper. Jag får en känsla av att det är dels gruppen finkultur, dels avdelningen ”mindre fin” kultur. Kanske är kultur (finkultur) den del som får det mesta av statliga och kommunala pengar?
En medlemsstat i EU har möjlighet att tillämpa en reducerad skattesats för tillträde till vissa typer av kulturella arrangemang. Flera länder har utnyttjat denna möjlighet på olika sätt. Sverige borde följa dessa exempel.
Här i Sverige tillämpas en reducerad skattesats för inträde till konserter, cirkus-, biograf-, teater-, opera- och balettföreställningar samt för omsättning hos museer och bibliotek, dock under vissa förutsättningar.
Jag har tidigare i en fråga till finansministern tagit upp orättvisan med att ha olika momssatser och jag har i motioner redovisat vad som där kommit fram.
Svaret innehöll bl.a.: ”Vad beträffar de verksamheter inom kultursektorn där Sverige redan valt att tillämpa reducerad skattesats är det klart att EG-reglerna medger detta. När det däremot gäller tillträde till danstillställningar är det inte säkert att den aktuella bestämmelsen i direktivet överhuvudtaget tillåter Sverige att använda reducerad skattesats.
En grundläggande förutsättning för att Sverige skall kunna överväga att sänka momsen för tillträde till danstillställningar är därför att EG-regelns tillämpningsområde utreds noggrant.”
Av detta – skrivet av finansministern – kan man utläsa att det finns en vilja att ha kulturen uppdelad.
Jag vill bara peka på vikten av att det sker en rättvis bedömning och att någon uppdelning av kulturen, som nu är fallet, inte sker.
Momssatserna bör enligt min mening vara lika inom hela kulturområdet.
Jag bor själv i ett s.k. logdansbälte och ser inte att folk som sommartid går på logdans gör något ”sämre kulturbesök” än någon som går på balett eller besöker en operaföreställning. Jag är dessutom ordförande i en kommitté, i en idrottsförening, som arrangerar logdanser. Kravet på oss är också att varje arrangemang skall ekonomiskt gå ihop. Vi kan inte skrika efter kommunala bidrag.
Uppdelningen av kulturevenemang bör inte ske. I förlängningen kan man också fråga om dagens momsregler skall tolkas så att om ett populärt dansband spelar och ingen dansar så är det en momssats men om någon dansar till samma musik gäller en annan momssats.
Stockholm den 16 september 2003 |
|
Rolf Gunnarsson (m) |