Motion till riksdagen
2003/04:Sk20
av Per Landgren m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2003/04:19 Vissa skattefrågor rörande fastigheter och bostadsrätter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa den statliga fastighetsskatten och införa en kommunal avgift för fastigheter.

Regeringens proposition

I proposition 2003/04:19 föreslår regeringen förändringar inom fastighetsbeskattningen. För det första föreslås en dämpningsregel i fastighetsbeskattningen genom att höjningar av taxeringsvärdena på fastigheter senareläggs något genom att en taxeringshöjning ska fördelas jämnt på de tre åren fram till nästa taxering. För det andra föreslås en lag om skattereduktion för vissa miljöförbättrande åtgärder i småhus. Vidare föreslår propositionen att uppskov med beskattning av kapitalvinst utökas samt höjd beloppsgräns för beskattning av fastighetsägares inkomst som hänför sig till en samfällighet som hans fastighet har del i.

Kristdemokraternas ståndpunkt

Fastighetsskatten strider mot etiska värden och skatterättsliga principer

Kristdemokraterna anser att fastighetsskatten strider mot grundläggande etiska värden och hävdvunna skatterättsliga principer. Med grundläggande värden avses etiska värden som är gemensamma för alla människor och därmed allmänmänskliga. Det gäller värden som liv, hälsa, sanning, frihet, kunskap, glädje, ren miljö, relationer (familj t.ex.) etc. Alla människor har rätt att förverkliga dessa värden och skattelagstiftningen får inte förhindra eller på ett avsiktligt sätt försvåra för människor att kunna förverkliga dem. I detta sammanhang handlar det om att staten inskränker och i förekommande fall kränker medborgares frihet och äganderätt. De etablerade och hävdvunna skatterättsliga principer som bör användas i den etiska prövningen är t.ex. skatteför­mågeprincipen, legalitetsprincipen, objektivitetsprincipen, minsta-offer-prin­cipen, likformighetsprincipen, neutralitetsprincipen och intresseprincipen. Dessa principer är viktiga och måste ständigt tillämpas på den för Sveriges medborgare högst påtagliga verklighet skattelagstiftningen utgör.

Socialdemokraterna intellektuellt bankrutta

De senaste åren har egendomsskatterna och framför allt fastighetsskatten varit föremål för debatt i Sverige. Många har upprörts över att boende som köpts för hårt beskattade arbetsinkomster i sin tur beskattas mycket hårt. Genom taxeringsvärdenas konstruktion har fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och arvsskatten enskilt och tillsammans t.o.m. tvingat människor ifrån sina hem. Denna utveckling har inte ens gått Socialdemokraterna helt förbi. Därför har man på olika sätt genom uppenbar ad hoc-lagstiftning försökt dämpa de allra värsta avarterna i sitt skattesystem med hjälp av begränsningsregler och dämpningsregler. Med begränsningsregeln har man accepterat att 5 procents marginalinkomstskatt som hänför sig till boendet är rimligt.

I den föreliggande propositionen föreslås nu en dämpningsregel som syftar till att något senarelägga höjningar av fastighetsskatten så att höjningen sker jämnt fram till nästa taxering. Förslaget har således ett visst värde för en fastighetsägare det första och andra året efter taxeringen av dennes fastighet. Riktningen är dock fastlagd. Bostaden ska innebära en större skattebörda för ägaren.

Kristdemokraterna anser att Socialdemokraterna med sina förslag till begränsningsregler och dämpningsregler blottar en handlingsförlamning inför ett stort problem inom svensk skattepolitik. På grund av att man i decennier försvarat den nuvarande ordningen med fastighetsskatten som en del av kapitalinkomstbeskattningen har man målat in sig i ett intellektuellt hörn. Istället för att gå till problemets kärna, den årliga fastighetsskattens koppling till mark­nadsvärdet, tvingas man till särlagstiftning för att undkomma de allra värsta effekterna av fastighets-, förmögenhets- och arvsbeskattningen.

Dessvärre gäller den föreslagna dämplningsregeln inte taxeringsvärdena som sådana utan bara deras inverkan på fastighetsskatten. Förmögenhets- och arvsskatten får fulla taxeringsvärden direkt.

Vid sidan om att den nuvarande beskattningen till sin konstruktion och effekt är oetisk anser Kristdemokraterna att Socialdemokraternas lappande och lagande med särlagstiftning leder till en ökande byråkrati som tvingar Sveriges skattemyndigheter att åsidosätta samhällsnyttigt arbete till förmån för att värdera människors hem.

Kristdemokraternas förslag

Kristdemokraterna anser att den statliga fastighetsskatten ska slopas helt från den 1 januari 2004. Istället ska en kommunal fastighetsavgift kunna tas ut av kommunerna. Reavinstskatten på fastighetsreavinster föreslås också öka från 20 till 30 procent. Hela reformen beskrivs i detalj i Kristdemokraternas motion 2003/04:Sk459.

De övriga förslag som föreslås i propositionen tillstyrks av Kristdemokraterna. Vi anser naturligtvis att det hade varit bättre om regeringen föreslagit ett avskaffande av taxeringsvärdena. Att miljöförbättrande installationer på småhus leder till ökade marknadsvärden är självklart, men att samma miljöförbättrande åtgärder också leder till ökad årlig fastighetsskatt visar återigen på fastighetsskattesystemets kollaps. Med bibehållen ordning borde regeringen emellertid ha föreslagit att miljöförbättrande åtgärder på småhus inte ska leda till ökade taxeringsvärden. Nu föreslår Socialdemokraterna istället en skattereduktion för vissa miljöförbättrande installationer. Med Kristdemokraternas reform skulle miljöförbättrande åtgärder på alla hus vara helt skilda från avgiftsuttaget som kommunerna får rätt att ta ut.

Stockholm den 6 november 2003

Per Landgren (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Mats Odell (kd)

Stefan Attefall (kd)

Olle Sandahl (kd)

Annelie Enochson (kd)

Maria Larsson (kd)

Lars Lindén (kd)