Motion till riksdagen
2003/04:Sk19
av Roger Tiefensee m.fl. (c)

med anledning av prop. 2003/04:19 Vissa skattefrågor rörande fastigheter och bostadsrätter


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar avslå regeringens dämpningsregel och vill i stället re­for­mera fastighetstaxeringen i enlighet med vad som i motionen anförs.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skattereduktion för miljöförbättrande installationer omfattande allt permanent boende med enskilt ägande.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgodoräknande av skattereduktion för småhusägare vad avser installation av energieffektiva fönster och bioeldade uppvärmningssystem.

  4. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om reformering av fastighetsbeskattningen i syfte att undanröja hinder för miljöförbättrande investeringar.

2 Motivering

2.1 Dämpningsregel för fastighetsskatten

Det förefaller som om regeringen har insett att den nuvarande utformningen av fastighetstaxeringen leder till absurda effekter. Värt att notera är att denna insikt saknas, av remissvaren att döma åtminstone, hos Socialdemokraternas fackliga del, LO. Den dämpningsregel som regeringen nu föreslår innebär att eventuella förändrade taxeringsvärden får successivt genomslag över den tid som återstår av taxeringsperioden. I ett försök att lindra effekterna av en orimlig fastighetsbeskattning ersätts de senaste årens chockhöjningar istället med ett system som ger jämna plågor.

Det är inte första gången som procedurerna kring fastighetsskatterna föreslås förändras. Genomgående är att olika dämpningsregler, frysningar av tax­er­ingsvärden och så vidare har avlöst varandra, med en viss tendens att uppkomma inför riksdagsval. Även denna gång går det att diskutera huruvida för­ändringen är genomtänkt eller ej. Ett samlat facit av de genomförda förändringarna är att det är strukturen som måste förändras. Det sönderfallande systemet som vi ser framför oss går inte att hantera med hjälp av tillfälliga ad hoc-reformer.

Centerpartiet anser att fastighetstaxeringen måste förändras i grunden. Principerna är att taxeringsförfarandet måste kunna betraktas som rättvist. Permanentboende i vissa attraktiva områden, som får se sina taxeringsvärden rusa i höjden när antingen kapitalstarka personer eller vanliga familjer med kraftig uppbackning av långivare köper upp intilliggande fastigheter, har få anledningar att betrakta taxeringssystemet som rationellt. Centerpartiet har ett genomtänkt och finansierat alternativ för fastighetstaxering. Vi sänker stegvis uttagsprocenten på fastighetsskatten. De största förändringarna rör dock själva systemet för att bestämma taxeringsvärdena. Inriktningen är att fastighetsskatten ska beräknas på rimliga och rättvisa taxeringsvärden. För att få mer rättvisa taxeringsvärden bör marknadsvärdena beräknas med hjälp av ett medianvärde, där köpeskillingar i den undre och övre kvartilen regelmässigt räk­nas bort. Då skulle inte orimligt höga köpeskillingar påverka omräkningen av taxeringsvärdet för övriga fastigheter i värdeområdet, vilket blir fallet med dagens system. I vårt förslag räknar vi med ett taxeringsförfarande som ger i genomsnitt 10 % lägre taxeringsvärden som en följd av medianvärdesberäkningen. Syftet med att bestämma taxeringsvärdena utgående från ett medianvärde är att inte låta extremt höga eller låga köpeskillingar slå igenom på övriga fastigheters taxeringsvärden. För att inte heller tillfälliga och kraftiga prisförändringar på bostadsmarknaden som helhet ska slå igenom på taxer­ingsvärdena, bör basen för de taxeringar som görs vart tredje år vara ett medianvärde av de förvärv som skett under den föregående treårsperioden. Om en stor andel av referensförvärven är fritidsfastigheter bör taxeringen för dessa ske separat, så att högt upptrissade priser på fritidshus inte slår igenom på de fastboendes taxeringsvärden. Med det nuvarande taxeringssystemet missgynnas den bofasta befolkningen. Taxeringen av fastigheter för fastboende och fritidsboende bör därför skiljas åt. Dessutom föreslår vi ett tak på tomt­värdet på 300 000 kr för att undvika den spiraleffekt som uppkommer i attraktiva områden när själva tomtmarken får höga taxeringsvärden och därmed driver upp det totala taxeringsvärdet. Centerpartiets förslag till reformering av fastighetstaxeringen leder till generellt lägre fastighetsskatt, men fram­för allt att taxeringsvärdena och därmed fastighetsbeskattningen i attraktiva kustområden och storstadsområden sänks kraftigt. Om riksdagen ställer sig bakom Centerpartiets förslag till reformering av fastighetstaxeringen blir därför regeringens dämpningsregel för fastighetsskatten överflödig. Riksdagen bör besluta att avslå regeringens förslag till dämpningsregel och istället reformera fastighetstaxeringen i enlighet med vad som i motionen anförts.

2.2 Skattereduktion för vissa miljöförbättrande åtgärder

Centerpartiets politik bygger på att skapa ett samhälle där miljöfrågorna är en integrerad del i allt samhällsarbete. En viktig fråga, i detta sammanhang, är energisektorn och uppvärmning av våra bostäder. En övergång från uppvärmning med fossila bränslen till förnyelsebara bränslen bör därför prioriteras. Insatser för att stimulera miljöförbättrande installationer via skattereduktioner för sådana investeringar är därför positivt. Att endast se småhus i nyproduktion som målgrupp är dock ett för snävt begrepp. I stället bör insatsen riktas mot hela småhuskollektivet som är beläget utanför områden där etablerade fjärrvärmesystem finns eller planeras. Skattereduktion för miljöförbättrande installationer bör omfatta allt permanent boende med enskilt ägande. Detta bör ges regeringen till känna.

Skattereduktion för miljöförbättrande åtgärder bör innefatta såväl insatser som införande eller byte till energieffektiva fönster som vid installation av bioeldat uppvärmningssystem. Skattereduktionen bör tillgodoräknas småhusägaren med 30 procent av den del av underlaget för skattereduktion som överstiger 10 000 kronor. Skattereduktion ska få ges med högst 10 000 kronor för installation av energieffektiva fönster och med högst 25 000 kronor för installation av bioeldat uppvärmningssystem. Detta bör ges regeringen till känna.

I begreppet biobränsle avses bränsle där biomassa är utgångsmaterial. Det innebär att såväl pellets, flis som säd kan vara aktuella som bränsle. Uppvärm­ningskällor i form av pelletskaminer, som är att se som ett komplement till den huvudsakliga värmekällan, bör inte omfattas av skattereduktionen. Investeringar i form av miljöförbättrande åtgärder innebär ofta att marknadsvärdet på fastigheten ökar. Detta är olyckligt då det kan ses som en hämmande effekt på investeringar som utifrån ett miljöperspektiv är positiva. Företeelsen belyser än tydligare behovet av en förändrad politik inom fastighetsbeskattningens område. Regeringen bör därför ges i uppdrag att återkomma med förslag till förändrad fastighetsbeskattning där skattesystemet inte ska tillåtas orsaka fördröjningar av miljöinvesteringar. Detta bör riksdagen besluta om.

Stockholm den 4 november 2003

Roger Tiefensee (c)

Sven Bergström (c)

Åsa Torstensson (c)

Jörgen Johansson (c)

Anders Larsson (c)

Rigmor Stenmark (c)

Staffan Danielsson (c)