Motion till riksdagen
2003/04:Sk16
av Lennart Kollmats (fp)

med anledning av prop. 2003/04:19 Vissa skattefrågor rörande fastigheter och bostadsrätter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skatteavdrag för fönsterbyte.

Motivering

I propositionen föreslås bl a skatteavdrag för fönsterbyte. Därvid förutsätts att man når en energisparande effekt som är nog så angelägen. Emellertid bör så­da­na åtgärder inte få företas på äldre hus utan att det krävs arkitektonisk och antikvarisk kvalitet. Även privatbostäder ingår på sitt sätt i den offentliga miljön och olika tidsskeenden bör kunna återspeglas på ett rimligt sätt. Att då sätta in hypermoderna fönster i nya ramar kan på ett markant sätt förändra utseendet på fastigheten. Bland remissinstanserna har jag bara funnit att Boverket tagit upp frågan i en återgiven mening: ”Vidare anser Boverket att de kulturhistoriska värdena hos äldre hus måste beaktas.” Regeringen har valt att inte kommentera inlägget, utan utgår endast ifrån energispareffekterna i sitt förslag.

I hus från före 1970 är det stor risk att man ändrar fasadens karaktär om man sätter in nya standardfönster. Efter 1975 blev treglasfönster i stort sett standard och det gör att förändringarna på sådana hus enbart blir marginella i förhållande till dagens standardfönster. Fönster i hus från 1930-talet och tidigare har höga U-värden och det är givetvis viktigt att få ner dem. Men att få ner dem till 1,2 torde inte vara möjligt utan att kulturellt förstöra exteriören.

En möjlighet är därför att innan åtgärder vidtas på fastigheter byggda före 1970 ska åtgärderna godkännas av respektive länsmuseum för att skatteavdrag ska beviljas samt att alla hus som har ett arkitektoniskt eller kulturellt värde knutet till fönstren, ska kunna få beviljat skatteavdrag om man når U-värdet 1,8 och om åtgärderna godkänts enligt ovan.

Stockholm den 5 november 2003

Lennart Kollmats (fp)