Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetet med integration.
För socialdemokrater är kampen för människors lika värde och lika rätt själva drivkraften och kärnan i politiken. Alla som bor i Sverige ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter mot orättvisor. Det är på den grunden som den generella politiken ska utformas. Vi står också inför många utmaningar. En av de främsta frågorna är hur vi får ekonomin att växa så att vi får resurser att fördela till att stärka välfärden. Det handlar om vilka förutsättningar vi ger människor att både delta på arbetsmarknaden och stödja nya idéer till företagande. Invandringen har varit en väsentlig del av den svenska välfärdsstaten. Näringslivets tillväxt och Sveriges ekonomi har tillförts mycket tack vare invandringen. Integrationen är därför en viktig förutsättning för tillväxt.
Många människor med utländsk bakgrund har inte samma möjligheter som svenskfödda. Utanförskap har flera orsaker. Det handlar om segregation i arbetsliv, boende, utbildning eller språkkunskaper. Det kan också handla om medveten eller omedveten diskriminering. För att komma till rätta med segregation och diskriminering måste förståelsen och respekten för varandra öka. Viktigast är att skapa ett samhälle där klyftorna mellan människor är små. Segregationen måste brytas och diskriminering trängas tillbaka. Att bryta utanförskapet och de växande klyftorna är den viktigaste utmaningen för politiken på 2000-talet.
Alltför många saknar fortfarande ett arbete. Arbetslösheten är dubbelt så hög bland invånare med utländsk bakgrund. Diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk bakgrund gör att många har svårt att få arbete och försörja sig. Vi vill motverka detta genom en stark lagstiftning, bättre samarbete mellan parterna på arbetsmarknaden och inte minst genom att påverka människors attityder. Vi vill också att Arbetsmarknadsstyrelsen ska öka sina insatser för invandrare och att arbetsgivarna ska införa särskilda handlingsprogram för att öka andelen invandrare bland de anställda.
Vi måste bli bättre på att tillvarata den mångfald av kunskaper, kompetens och olika bakgrund som människor i vårt land har. Mångfalden stärker Sveriges konkurrenskraft. Arbete och egen försörjning är grunden för integration och delaktighet. Vi vill öka de arbetsmarknadspolitiska insatserna för invandrare. Resurser ska satsas på snabb värdering av invandrares kunskap och kompetens, på individanpassad arbetsförmedling och språkutbildning i arbete eller praktik. Satsningen på komplettering av utländska högskolebetyg måste fortsätta för att tillförsäkra att kompetens tas tillvara.
Ett jämställt och jämlikt samhälle är en förutsättning för delaktighet. Därför är ett aktivt jämställdhetsarbete på alla nivåer inom alla samhällsområden nödvändig. Sverige har kommit långt i jämförelse med andra länder men samhället präglas fortfarande av en snedfördelning av makten mellan könen. Graden av integration på arbetsmarknaden varierar kraftigt beroende på var man är född. Utomeuropeiska kvinnor har en sämre ställning på arbetsmarknaden än andra grupper. Vårt synsätt och förhållningssätt måste förändras så att den underliggande och strukturella diskrimineringen på arbetsmarknaden och i samhället bryts.
Bostaden och boendemiljön påverkar allas våra möjligheter att leva ett gott, rikt och tryggt liv. Därför oroas vi över att klyftorna i boendet vidgas. Vi vill bekämpa boendesegregation och bygga bostäder åt alla – inte enbart åt de välbeställda. Vi vill också bryta segregationen i storstädernas bostadsområden genom särskilda satsningar på tillväxt, sysselsättning och genom att ge möjligheter till förbättrade kunskaper i svenska.
Segregationen i boendet följer med barn och ungdomar in i grundskolan och till vidare studier. Utbildning förbättrar människors möjligheter att växa och utvecklas och därför måste kunskapssamhället stå öppet för alla. Bra undervisning i svenska, men också i det egna modersmålet, är central för barn med utländsk bakgrund. Vi ska se till att barn med utländsk bakgrund får bättre stöd att nå kunskapsmålen i skolan. För att bygga en trygg kunskapsskola för alla vill vi öka resurserna till skolan. Det ger förutsättningar att anställa 15 000 nya lärare och annan skolpersonal.
Genom att motverka klyftor och utanförskap ges bättre förutsättningar för invandrares inflytande och delaktighet i samhället. Integration kräver också kunskaper om de vägar som ger makt att påverka och att utöva sina demokratiska rättigheter och skyldigheter.
Erfarenheterna av särskilda satsningar i storstädernas bostadsområden kring ökad delaktighet är lyckade. Vi vill stärka stödet till organisationer som arbetar med att främja integration. Vi vill också satsa på information i skolorna om den svenska demokratin och hur den fungerar.
Kultur är ett sätt att mötas. När man känner sin egen historia och sitt eget kulturarv har man lättare att förstå andras. Därför är det viktigt att fler kulturinstitutioner och organisationer öppnar sina dörrar för det mångkulturella Sverige. Genom stöd till invandrar- och minoritetslitteratur görs till exempel böcker tillgängliga för alla.
Att människor hotas, diskrimineras eller utsätts för våld på grund av sin etniska tillhörighet är ett hot mot demokratin. Hela det svenska samhället måste samverka för integration – mot diskriminering och rasism. Flera initiativ har tagits på senare tid. Bland annat har rättsväsendet särskilt uppmärksammat brott med rasistiska eller främlingsfientliga inslag. Samhället kan göra mycket men i grund och botten handlar det om människosyn. Var och en av oss måste ta personligt ansvar.
Integration betyder att alla tillsammans är delaktiga och deltar i samhällsbygget. Alla har ett ansvar för att demokrati och mänskliga rättigheter respekteras i vårt land. Genom att minska klyftorna och bekämpa segregation i samhället kan vi förkorta vägen till integration. För att intensifiera arbetet med integreringen i det svenska samhället behöver samarbetet öka mellan stat, kommun, näringsliv och föreningsliv, blandat med fortsatta initiativ till en samordning av introduktionen för nyanlända. Regeringen bör i samtal med arbetsmarknadens parter arbeta fram ett program för ökad integration i arbetslivet.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Marianne Carlström (s) |
|
Pär Axel Sahlberg (s) |
Christina Nenes (s) |
Urban Ahlin (s) |
Catharina Bråkenhielm (s) |
Berndt Ekholm (s) |