Motion till riksdagen
2003/04:Sf383
av Jeppe Johnsson m.fl. (m, fp, c)

Sänkning av arbetsgivaravgifterna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkning av arbetsgivaravgifterna.

Motivering

Arbete är i vårt samhälle mycket viktigt för välbefinnandet. Det ger en plats i samhället, en kontaktyta med andra människor och en tillfredsställelse. Arbete ger mervärde till andra i form av bra produkter och tjänster. Men på ersättningen för arbetet ska betalas sociala avgifter (av arbetsgivaren eller egenföretagaren) och inkomstskatt (av den som får ersättningen) d.v.s. skatt tas ut i två led till den del som sociala avgifter är att betrakta som skatt och inte avgift.

Många företagare ser sänkta arbetsgivaravgifter som en av de viktigaste skattesänkningarna. I en undersökning av småföretagares åsikter inför valet år 2002 var arbetsgivaravgifterna den näst viktigaste frågan, viktigast var nej till 60 dagars sjuklön. Anledningen är att kostnaden för arbetskraft är hög jämfört med vad de arbetande får ut i lön efter skatt. Detta ser företagare på ett bättre sätt än anställda som bara ser sin lön och den skatt som dragits på lönen på lönebeskeden.

Företagen blir alltmer utsatta för en internationell konkurrens. Detta gör att priset på de varor och tjänster som företagen säljer blir viktigare för att de ska vara konkurrenskraftiga. Företagen måste därför se om sina kostnader mer än tidigare. Ett sätt att stärka svenska företags konkurrenskraft är att sänka arbetsgivaravgifterna.

Enligt en Temoundersökning skulle en sänkning av arbetsgivaravgifterna med tio procentenheter, från 32 till 22 procent, kunna skapa 147 000 nya jobb i småföretag med 1–49 medarbetare.1 En sänkning av arbetsgivaravgiften skulle enligt ovanstående undersökning leda till att fler kan försörja sig själva. Det innebär skatteinkomster och lägre belastning på bidragssystem som arbetslöshetsförsäkring m.m.

De sociala avgifterna måste ha en direktare koppling till det försäkringsskydd som arbetstagaren/företagaren får för att avgifterna ska kunna motiveras. Vi vill att den del i de sociala avgifterna som inte är direkt kopplad till en socialförsäkringsförmån ska tas bort. Ett första steg bör vara att ta bort den allmänna löneavgiften, som egentligen inte är en arbetsgivaravgift men tas ut på samma sätt som de sociala avgifterna. Allmänna löneavgiften tillkom som en förstärkning av statsbudgeten. Behovet av denna förstärkning kan ifrågasättas. Vi anser att ett första steg mot sänkta arbetsgivaravgifter ska göras genom att den allmänna löneavgiften tas bort.

Stockholm den 2 oktober 2003

Jeppe Johnsson (m)

Runar Patriksson (fp)

Annika Qarlsson (c)

Elizabeth Nyström (m)

Yvonne Ångström (fp)

Sven Bergström (c)


[1]

Se Småföretagare kan. Ännu bättre! – så skapas 375 000 nya jobb, Svenskt Näringsliv maj 2003