Motion till riksdagen
2003/04:Sf376
av Louise Malmström och Fredrik Olovsson (s)

Ökade möjligheter till utbildning för långtidssjukskrivna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva möjligheten att för långtidssjukskrivna öka möjligheterna till utbildning som ett led i rehabiliteringen för att snabbare kunna återvända till arbetslivet.

Motivering

Höga ohälsotal och många långtidssjukskrivningar är ett av dagens växande problem. Orsakerna till problemet med så många långtidssjukskrivna skiftar givetvis. Därför är det viktigt att utifrån varje individs behov och förutsättningar erbjuda rehabilitering och åtgärder som syftar till att man kommer tillbaka till arbetslivet så snart som möjligt, men också så att man inte genast insjuknar igen.

Något som alltför ofta förbises är dock den situation som den långtidssjukskrivne befinner sig i vid insjukningstillfället. Det kan vara dålig stämning på arbetsplatsen, vantrivsel med arbetskamrater eller arbetsuppgifter som i grunden är orsaken till långtidssjuk­skrivningen. I dessa fall hjälper förstås inga rehabiliteringsprogram i världen. Om inte förhållandena på arbetsplatsen förändras kommer den rehabiliterade återigen att sjukskrivas så snart han eller hon är tillbaka på den arbetsplats där vantrivseln infinner sig. I värsta fall leder detta så småningom till sjukpensionering, ofta en mänsklig tragedi men också en för samhället mycket dyrbar lösning.

För att komma tillbaka till arbetslivet och lämna en långtidssjukskrivning bakom sig krävs för många ett radikalt byte av arbetsmiljö, arbetskamrater och arbetsuppgifter. Bara för att man känner att man inget mer har att ge inom det yrke man är verksam betyder det inte att man inte har resurser som kan tas tillvara inom andra yrkesområden.

Därmed borde utbildning få en större roll som rehabiliteringsåtgärd. Genom att låta fler långtidssjukskrivna vidareutbilda sig kommer fler att kunna gå vidare, utvecklas och hitta ett nytt arbete de trivs med samtidigt som samhällets totala kunskapsbank växer. All sådan utbildning behöver inte vara av det formella och nyttoinriktade slaget, även kortkurser, folkbildning och fördjupningsstudier av olika slag kan vara framgångsrika. Det blir både ett ”hälso­lyft” och ett ”kunskapslyft”.

I dag är det ofta omöjligt att ta del av utbildning vid långtidssjukskrivning. ”Kan man studera kan man arbeta”, resonerar Försäkringskassan. Ändå vittnar de som fått chansen att vidareutbilda sig att det var just den där kursen i kreativt skrivande som gjorde att de fick struktur på tillvaron, fick tillbaka lusten att arbeta och att gå vidare.

I stället för att hindra människor att vidareutbildas och vidareutvecklas borde vi ta tillvara både deras och samhällets resurser för ett friskare arbetsliv.

Stockholm den 29 september 2003

Louise Malmström (s)

Fredrik Olovsson (s)