Motion till riksdagen
2003/04:Sf368
av Sten Tolgfors m.fl. (m)

Utgiftsområde 8 Invandrare och flyktingar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avveckling av Integrationsverket inleds.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen återkommer med förslag om att introduktionsenheten överförs till Migrationsverket.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommunersättningar vid flyktingmottagande skall distribueras av Migrationsverket.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avveckling av politikområde 10:2 Integrationsåtgärder inleds.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ombudsmannen mot etnisk diskriminering överförs till utgiftsområde 14.

  6. Riksdagen anvisar till politikområde 10:1 Integrationsverket för budgetåret 2004 45 767 000 kr.

  7. Riksdagen anvisar till politikområde 10:2 Integrationsåtgärder för budgetåret 2004 48 000 000 kr.

  8. Riksdagen anvisar till politikområde 10:4 Hemutrustningslån för budgetåret 2004 12 631 000 kr.

  9. Riksdagen anvisar till politikområde 10:5 Ombudsmannen mot etnisk diskriminering för budgetåret 2004 0 kr.

  10. Riksdagen anvisar till politikområde 12:1 Migrationsverket för budgetåret 2004 100 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 716 273 000 kr.

  11. Riksdagen anvisar till politikområde 12:2 Mottagande av asylsökande, m.m. för budgetåret 2004 2 964 694 000 kr

  12. Riksdagen anvisar till politikområde 12:4 Utlänningsnämnden för budgetåret 2004 20 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 145 785 000 kr.

Image: Sf368_4-1.jpg

Integrationspolitik

Vi ifrågasatte syftet med inrättandet av ett integrationsverk. Vi har inte haft någon anledning att ompröva vår åsikt. Därför bör Integrationsverket successivt avvecklas.

Vi föreslår att Migrationsverket får ta över Integrationsverkets ansvar för att distribuera kommunersättningar vid flyktingmottagande och att 20 miljoner kronor av Integrationsverkets anslag förs över till Migrationsverket för detta ändamål.

I samband med detta bör även anslaget till integrationsåtgärder minskas. Vi vill dock fortsatt ge stöd åt Centrum mot rasism, åt verksamhet för personer som vill lämna rasistiska grupper samt till åtgärder för unga kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

Den avreglering av den svenska arbetsmarknaden och bostadsmarknaden som vi förespråkar skulle öka den sociala och geografiska rörligheten i det svenska samhället och därmed leda till en ökad integrering av invandrade och infödda svenskar.

Migrationspolitik

Svensk flyktingmottagning måste svara mot högt ställda humanitära krav. Målet om beslut inom sex månader om inga särskilda omständigheter talar mot det måste nås. Anslagen till Migrationsverket och utlänningsnämnden är betydligt lägre än vad Migrationsverket anser vara nödvändigt för att successivt korta handläggningstiderna. Förutom att det är inhumant för dem som får vänta är det kostnadsineffektivt eftersom tiden på flyktingförläggning och innan man kan komma ut i arbetslivet förlängs. Vi anslår 100 miljoner kronor mer till Migrationsverket och Utlänningsnämnden per år för detta ändamål och beräknar att det ska minska kommunernas mottagningskostnader med drygt en halv miljard kronor per år. Migrationsverket räknar själva med ännu större besparingar i mottagningssystemen av en sådan medelstilldelning. Med de medel vi nu föreslår för Migrationsverket anser vi att det bör finnas ett utrymme på ungefär 100 miljoner kronor per år att använda till mottagande av ensamkommande barn.

Vi vill slå ihop de fyra olika diskrimineringsombudsmännen till en och flyttar därför pengarna under anslaget för Ombudsmannen mot etnisk diskriminering till utgiftsområde 14.

Vi minskar anslaget till hemutrustningslånen. Att staten har så stora kostnader för lån som låntagarna inte själva kan betala tillbaka visar att lånebeloppen är för stora. Schablonen bör därför sänkas.

Stockholm den 6 oktober 2003

Sten Tolgfors (m)

Anita Sidén (m)

Anna Lilliehöök (m)

Anne Marie Brodén (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Jeppe Johnsson (m)

Karin Enström (m)