Motion till riksdagen
2003/04:Sf366
av Sten Tolgfors m.fl. (m)

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen upphäver beslutet att den sjukpenninggrundande inkomsten skall multipliceras med en faktor 0,97 vid beräkning av sjukpenning, i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den sjukpenninggrundande inkomsten beräknas på ett genomsnitt av de två föregående årens inkomst.

  3. Riksdagen beslutar att sänka ersättningsnivån i sjukförsäkringen till 75 % av den sjukpenninggrundande inkomsten från den 15 till den 360 sjukdagen i enlighet med vad som anförs i motionen.

  4. Riksdagen beslutar att sänka ersättningsnivån i sjukförsäkringen till 65 % av den sjukpenninggrundande inkomsten fr.o.m. den 361 sjukdagen, i enlighet med vad som anförs i motionen.

  5. Riksdagen beslutar införa en andra karensdag i enlighet med vad som anförs i motionen.

  6. Riksdagen beslutar avskaffa den tredje sjuklöneveckan i enlighet med vad som anförs i motionen.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sjukskrivningarna på grund av trafikolyckor kan överföras från den allmänna sjukförsäkringen till den obligatoriska trafikskadeförsäkringen.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tidigare bevisregler i arbetsskadeförsäkringen återinförs.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utbildning i försäkringsmedicin tillförs 30 miljoner kronor mer än vad regeringen anslagit för detta ändamål.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försäkringskassorna tillförs 620 miljoner kronor ytterligare för inköp av rehabiliteringstjänster och för ökad kontroll.

  11. Riksdagen anvisar till politikområde 19:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. för budgetåret 2004 33.174.423.000 kr.

  12. Riksdagen anvisar till politikområde 19:2 Aktivitets- och sjukersättning för budgetåret 2004 63.155.417.000 kr.

  13. Riksdagen anvisar till politikområde 19:4 Arbetsskadeersättningar för budgetåret 2004 6.173.009.000 kr.

  14. Riksdagen anvisar till politikområde 19:7 Riksförsäkringsverket för budgetåret 2004 30.000.000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 951.595.000 kr.

  15. Riksdagen anvisar till politikområde 19:8 Allmänna försäkringskassor för budgetåret 2004 620.000.000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 6.643.999.000 kr.

Image: Sf366_4-1.jpg

2 Politikområde 19:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m.

Vi anser vi att det är nödvändigt att höja självrisken i sjukförsäkringen för att kunna nå målet om en halvering av antalet sjukskrivna till 2008. Vi motsätter oss regeringens sänkning av den sjukpenninggrundanden inkomsten (SGI) och föreslår i stället att den beräknas på genomsnittet av de senaste 24 månaderna, vilket är mer rättvisande för dem med ojämna inkomster. Vi föreslår även att ersättningsnivån sänks till 75 procent av SGI och att en andra karensdag införs den åttonde sjukdagen.

Vi vill ta bort den tredje sjuklönevecka som regeringen genomförde i somras trots stora protester från både arbetsgivar- och löntagarorganisationerna. Införandet av en tredje sjuklönevecka har samma effekt som en skattehöjning och medför dessutom att arbetsgivare blir ännu mer återhållsamma med att anställa personer med högre risk att bli sjuka.

Den ”industriella” förtidspensioneringen måste stoppas. Vi motsätter oss därför regeringens förslag att försäkringskassan automatiskt ska pröva förutsättningarna för övergång till sjukersättning efter ett års sjukdom och vill i stället att ersättningen i sjukpenningen sänks till 65 procent efter ett års sjukdom. För den enskilde är det en fördel att kvarstå i sjukpenningen av flera skäl. Ersättningen är något högre även med vår sänkning, man har större möjlighet att ställa krav på rehabilitering och man har en bättre ställning på arbetsmarknaden (vid förtidspensionering kan arbetsgivaren säga upp den anställde).

3 Politikområde 19:2 Aktivitets- och sjukersättningar

Kostnaderna för aktivitets- och sjukersättningar beräknas i budgetpropositionen att öka från närmare 50 mdr kr förra året till 65 mdr kr 2004 och 75 mdr kr 2006. Prognoserna pekar på en ohållbar utveckling och visar att de åtgärder regeringen vidtagit inte är tillräckliga. Det krävs kraftfullare åtgärder:

Vårt förslag att sänka ersättningen i sjukförsäkringen efter ett års sjukdom i stället för att utreda förtidspension kommer att minska inflytandet av nya förtidspensionärer och öka antalet som återvänder till arbetsmarknaden.

Genom ökade resurser till försäkringskassan på 100 miljoner kronor per år för att kontrollera fusk och missbruk kan dessutom fler felaktiga förtidspensioner dras tillbaka.

4 Politikområde 19:4 Arbetsskadeersättningar

Vi motsätter oss de införda lägre beviskraven inom arbetsskadeförsäkringen. I stället bör ett arbetsskadeobligatorium införas för arbetsgivare. En arbetsgivare kan då teckna en privat arbetsskadeförsäkring som premiesätts efter de risker olika företag skapar. Arbetsgivare får då ökade incitament att förebygga arbetsskador.

5 Politikområde 19:7 Riksförsäkringsverket

Utbildningen i försäkringsmedicin behöver förbättras för sjukskrivande personal. Vi anser att regeringens medelstilldelning till utbildning i försäkringsmedicin inte räcker. Vi vill därför tillföra ytterligare 30 miljoner kronor för utbildning av läkare i försäkringsmedicin.

6 Politikområde 19:8 Allmänna försäkringskassor

Försäkringskassan skall kunna upphandla rehabiliteringstjänster av annat landsting än det egna, av privata företag eller utomlands om det behövs. För detta ändamål anslår vi 520 miljoner kronor mer än regeringen. Därutöver behöver kontrollen förbättras för att minska missbruk och fusk. Vi anslår 100 miljoner mer än regeringen för detta ändamål.

Stockholm den 6 oktober 2003

Sten Tolgfors (m)

Anita Sidén (m)

Anna Lilliehöök (m)

Anne Marie Brodén (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Jeppe Johnsson (m)

Karin Enström (m)