Motion till riksdagen
2003/04:Sf351
av Birgitta Ahlqvist (s)

Barns egna asylskäl


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns egna asylskäl.

Motivering

Enligt Rädda Barnens kartläggning har knappt 20 procent av de barn i familj, vars ärenden behandlades av Migrationsverket, hörts om sina asylskäl. Av de övriga 80 procenten har det inte redovisats i ärendet att barnet självt tillfrågats om det vill asylhöras men avböjt. I 77 procent av ärendena har en förälder tillfrågats om barnet har egna humanitära skäl. Och endast 32 procent av de barn som åberopat egna skäl i sitt ärende vid Migrationsverket eller Utlänningsnämnden har fått en noggrann bedömning av sina egna skäl i beslutet. Barns egna upplevelser måste bättre uppmärksammas av Migrationsverket och Utlänningsnämnden.

Under de senaste åren har även flyktingbarn i Sverige fått det svårare. Barn som flytt till Sverige försvinner ibland spårlöst, andra försöker begå självmord, barn på sjukhus avvisas och många barn med sjukdomar och handikapp avvisas, trots att de inte kan få lämplig vård i hemlandet. Det måste handla om liv eller död för att uppehållstillstånd ska ges av humanitära skäl. Detta är inte förenligt med FN:s barnkonvention. Och all lagstiftning och praxis ska ge­nom­syras av den i de stater som ratificerat den, vilket Sverige gjorde år 1990.

Migrationsverket bör därför utifrån varje barns egna förutsättningar höra varje barn om dess asylskäl. Om barnet inte vill bli hört, måste denna åsikt respekteras och naturligtvis redovisas i ärendet. Och då bör i stället barnets vårdnadshavare extra noggrant höras om barnets egna asylskäl. Och asylutredningar av barn ska äga rum i barnanpassad miljö och av personal med särskild barnkompetens.

Det finns exempel på orsaker till att barn kan bli utsatta för förtryck just för att de är barn, exempelvis tvångsrekrytering till militärtjänstgöring, barnarbete, könsstympning, tvångsäktenskap eller handel med barn.

Migrationsverket och Utlänningsnämnden måste bättre beakta barns egna grunder för asyl och göra en noggrann bedömning av skälen i sina beslut.

Stockholm den 2 oktober 2003

Birgitta Ahlqvist (s)