Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen på förändringen av socialförsäkringens administration.
I budgetpropositionen redovisar regeringen som inriktning att skyndsamt överväga frågan om att inordna försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket i en ny sammanhållen statlig myndighet. I propositionen redovisas också det pågående arbetet med att förändra socialförsäkringens administration.
Det förslag som diskuteras innebär en stark maktkoncentration som kommer att vara till stor nackdel för såväl medborgarna som för personalen i den nya organisationen.
Enligt vår mening måste socialförsäkringsadministrationen även i framtiden bygga på en organisation med en starkt decentraliserad grundstruktur.
Halvering av sjukfrånvaron kan åstadkommas om samtliga aktörer agerar. Arbetsplats, sjukvård och arbetsförmedling på den lokala nivån skall tillsammans med försäkringskassan förändra synen på sjukskrivning som behandlingsmetod. I stället för att sjukskriva helt under långa perioder skall sjukskrivningen begränsas i tid och deltidssjukskrivning användas som ett instrument för en snabbare återgång i arbete.
Vi ifrågasätter hur detta arbete lokalt och i mötet mellan lokala aktörer och den sjukskrivne skall stödjas av en ny sammanhållen statlig myndighet. Halvering av sjukfrånvaron kan uppnås om dialogerna mellan de lokala aktörerna ökar och genom en ökad samsyn dem emellan. De som finns nära den sjukskrivne är viktigast för att åstadkomma detta resultat. I försäkringskassans ansvar ingår att samordna insatser för att den sjukskrivne skall kunna återgå i arbete. Nätverksbyggande mellan aktörer och snabba beslutsvägar är några framgångsfaktorer. Den kompetens och det förhållningssätt som försäkrade möter hos inblandade aktörer är avgörande för vår möjlighet att uppnå regeringens mål.
Frågor om likformighet och rättvisa är komplexa. Uppdagade problem med kvalitet, likformighet och rättvisa är allvarliga men diskussionen om dessa frågor har hittills varit alltför förenklad. Vi anser därför att det behövs en mer fördjupad debatt om formell och materiell rättssäkerhet inom socialförsäkringen innan nya organisationsformer – som sägs öka förutsättningarna för att komma tillrätta med problem av skiftande karaktär – beslutas.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Birgitta Carlsson (c) |
Agne Hansson (c) |